Zámožný člen ranej cirkvi v Jeruzaleme. Rozhodol sa predať pozemok a výťažok z predaja venovať cirkvi. Nebol však transparentný.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: Skutky 5,1–11

Biblia spomína niekoľko osôb s menom Ananiáš. Ananiáš, o ktorom dnes hovoríme, patril spolu so svojou manželkou Zafirou k malej skupine Ježišových nasledovníkov v Jeruzaleme. Zrejme boli pomerne dobre situovaní a mohli si dovoliť urobiť veľkorysé gesto voči cirkvi. Rozhodli sa predať kus poľa a časť výťažku priniesť apoštolom.

Človek by si myslel, že ich štedrosť bude náležite ocenená. Apoštolom priniesli len časť výťažku, ale chceli, aby si ľudia mysleli, že na ušľachtilý účel dávajú všetko, čo predajom poľa získali. To bol dôvod, prečo boli prísne potrestaní, keďže toto bol hlavný problém. Prioritou Ananiáša a Zafiry nebolo plne sa angažovať za ďalší rozvoj cirkvi, ale byť rešpektovaný a obdivovaný spoluveriacimi.

Žiaľ, s týmto javom sa stretávame príliš často. Príliš často sa stáva, že naše dobročinné skutky pramenia z dvojakej motivácie. Samozrejme, je nám blízke to, na čo prispievame a o čo sa intenzívne zaujímame, ale zároveň nám záleží na tom, aby naša štedrosť neostala nepovšimnutá! Tak sa stáva, že naša vlastná reputácia často hrá príliš dôležitú úlohu.

Nebeský Otec, poznám svoje slabosti. Uvedomujem si, že niekedy sa až príliš zaujímam o svoju povesť namiesto toho, aby som celú svoju pozornosť sústredil na Teba.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi