Kováč, ktorý odporoval Pavlovi.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: 1. Timotejovi 1,20; 2. Timotejovi 4,14; Skutky 19,33.34

Apoštol Pavol vo svojich listoch spomína desiatky ľudí, ktorí mu pomáhali a povzbudzovali ho. Žiaľ, čelil aj veľkému odporu tých, ktorí sa pokúšali zničiť to, čo sa s veľkým úsilím snažil vybudovať. Do tejto kategórie patril aj Alexander, kováč z Efezu. Pavol varuje Timoteja pred týmto mužom. Buď opatrný, hovorí svojmu mladšiemu kolegovi, lebo „mi spôsobil mnoho zla“. Pán mu dá, čo si zaslúži, ale zatiaľ sa maj na pozore, lebo „sa veľmi staval proti našim slovám“. (2Tim 4,14) To, že Pavol sa o Alexandrovi zmienil aj v Prvom liste Timotejovi, zdôrazňuje, že tento človek bol naozaj burič. V Prvom liste Timotejovi sa Pavol zmieňuje o istom Hymeneovi, ale spomína aj Alexandra. Ich viera „stroskotala“, pretože sa odmietli riadiť svojím svedomím. (1Tim 1,19.20)

Všimnite si, ako tento proces postupuje: Alexander a tí ďalší nedovolili, aby Duch vstúpil do ich sŕdc. Rúhali sa Bohu. Nakoniec stratili aj tú malú vieru, ktorú ešte mali. (1Tim 1,20) Apoštol dodáva, že Alexandra a tých, ktorí hovorili a konali ako on, „vydal“ satanovi. To znamená, že Pavol musel konštatovať, že Alexander a jeho priatelia úplne zablúdili. Už s nimi nemôže počítať ako s členmi Božej rodiny viery. Neexistovala pre nich alebo pre tých, ktorí prešli rovnakým procesom, už žiadna nádej? Existovala, ale len pod podmienkou, že budú úprimne ľutovať a prežijú radikálne obrátenie.

Milujúci Bože, prosím, chráň nás, aby sme sa Ti nikdy nepostavili na odpor do tej miery, že nás už nebudeš považovať za členov svojej rodiny, ak sa, pravdaže, neobrátime a nevydáme na cestu späť k Tebe.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi