Prorok v Jeruzaleme, ktorý žil v prvom storočí.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: Skutky 11,27–29; 21,10.11

Dar proroctva bol jedným z duchovných darov, ktoré dal Kristus svojej cirkvi. Nová zmluva sa zmieňuje o viacerých ľuďoch, ktorí dostali tento dar. Napríklad v 11. kapitole knihy Skutky čítame o prorokoch, ktorí prišli z Jeruzalema do Antiochie. Je to len poznámka na okraj, takže zrejme nešlo o niečo nezvyčajné. Jeden z nich sa spomína menom – Agabus. Ten „prostredníctvom Ducha“ predpovedal, že čoskoro nastane veľký nedostatok potravín. Preto mali apoštoli bezodkladne zorganizovať zbierku na podporu veriacich v Judsku.

Za vlády cisára Claudia (41 až 54 n. l.) hladomor skutočne nastal. Vidíme, že Agabus bol pravý prorok. Opäť sa s ním stretávame v Sk 21, keď po svojej tretej misijnej ceste Pavol prišiel do Cézarey. Ubytoval sa u istého Filipa, ktorý mal štyri slobodné dcéry. Dozvedáme sa, že aj ony mali dar proroctva. Tam sa k nim pripojil prorok z Jeruzalema menom Agabus, ktorý predpovedal, že Pavol bude v Jeruzaleme zatknutý a „vydajú ho do rúk pohanov“. (Sk 21,20.11)

Boh komunikuje s ľuďmi rôznym spôsobom. Dnes máme Novú zmluvu, v ktorej je záznam o tom, kto a aký je Ježiš. V súčasnosti sa nám Boh prihovára hlavne prostredníctvom svojho písaného slova. „Mnoho ráz a rozličným spôsobom hovoril kedysi Boh otcom ústami prorokov. V týchto posledných dňoch prehovoril k nám v Synovi.“ (Heb 1,1.2) Biblia nám o tom podáva podrobný záznam.

Pane, ďakujeme Ti, že si nás neopustil, ale stále s nami komunikuješ.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi