Muž z Júdovho kmeňa, ktorý si po dobytí Jericha vzal z vecí, ktoré mali patriť Bohu.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: Jozua 7; 1. Kroník 2,7

Príbeh o Achánovej neposlušnosti a jej následkoch je podrobne opísaný v 7. kapitole knihy Jozua. Krátku zmienku o ňom nachádzame aj v 1Krn 2,7. Achán privolal na Izrael nešťastie tým, že si vzal veci, o ktorých Boh výslovne povedal, že patria jemu.

Môžeme sa rozhodnúť dobrovoľne venovať určitý čas Bohu. Môžeme sa rozhodnúť, že budeme robiť určité veci pre dobro svojich blížnych. Vieme totiž, že ak pomáhame iným, slúžime vlastne Bohu. Môžeme sa rozhodnúť, že si vyhradíme určitý čas na prácu v miestnej potravinovej banke alebo na dobrovoľnícke aktivity v opatrovateľskom centre pre starších ľudí atď. Ale niečo Boh jednoznačne vyhlásil za svoje. Týka sa to napríklad časti našich príjmov (desiatky) a časti nášho času (každý siedmy deň). Iste, robíme to dobrovoľne, ale nemôžeme to ignorovať, pretože vieme, že Boh to od nás bezpodmienečne vyžaduje.

Keď si Achán vzal to, čo si Boh bezpodmienečne oddelil, malo to ďalekosiahle následky pre neho, jeho rodinu i celý národ. Boh nevymeriava trest vždy tak, ako to urobil pri Achánovi. V tomto prípade bolo potrebné urobiť jasné vyhlásenie. Keď budeme ignorovať smernice, ktoré dal Boh pre naše dobro, prídeme o veľa požehnania.

Pane, uvedomujem si, že za všetko, čo mám, vďačím Tebe. Pomôž mi, aby som bol spokojný s tým, čo mi patrí, a s radosťou Ti venoval to, čo si nárokuješ ako svoj diel.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi