Abígajil bola manželkou Nábala. Keď jej manžel nevyhovel Dávidovej žiadosti, prejavila svoj dar diplomacie. Neskôr sa stala Dávidovou manželkou.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: 1. Samuelova 25

Tento príbeh sa odohral v čase, keď kráľ Saul prenasledoval Dávida. K Dávidovi sa vtedy pripojilo niekoľko stoviek ľudí. Táto skupina mužov určitý čas chránila stáda istého Nábala – veľmi bohatého muža, ktorý vlastnil tisíce oviec a kôz. Keď Dávid požiadal Nábala, aby sa mu odvďačil konkrétnym spôsobom, nevypočul ho. Dávid sa rozzúril. Rozhodol sa, že sa Nábalovi za to pomstí.

Nábal je predstavený ako blázon, človek bez svedomia, „surovec hrubého správania“. Zrejme bol nestriedmy v požívaní alkoholu. Na druhej strane jeho manželka Abígajil bola nielen krásna, ale aj rozumná a inteligentná žena. Rýchlo vymyslela plán, ako Dávida presvedčiť, aby nezrealizoval svoje zlé úmysly. Plán sa jej vydaril. Dávid prijal jej dary i ospravedlnenie. V závere príbehu nachádzame opitého Nábala, ktorý zakrátko zomrel. Dávid potom požiadal Abígajil o ruku.

Abígajil mala celý rad pozitívnych charakterových vlastností. Mohli by sme povedať, že to bola „silná žena“. Niet divu, že jej biblický pisateľ venoval celú kapitolu. Odvaha takýchto silných žien zostáva veľmi často nedocenená. Ani dnes nie je výnimkou, že ženy musia naprávať nerozumné rozhodnutia svojich manželov.

Bože, daj mi odvahu urobiť všetko, čo je v mojich silách, aby som pôsobil pokoj, a to aj v prípade, keď je jasné, že konflikt vznikol z čírej hlúposti.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi