Áron bol Mojžišov brat pochádzajúci z kmeňa Lévi. Árona a jeho potomkov mužského rodu Boh oddelil, aby slúžili vo svätyni ako kňazi. Napriek tomu, že to bol schopný vodca, dopustil sa niekoľkých závažných chýb.

Chcete vedieť viac? Prečítajte si: 2. Mojžišova 4,29 a kap. 32

Áron zohral kľúčovú rolu pri odchode Izraela z Egypta a počas jeho putovania púšťou. Bol hovorcom svojho brata Mojžiša, ktorý nebol taký výrečný ako on. Preto ho sprevádzal, keď mal predstúpiť pred faraóna. Boh si ho vyvolil aj pre ďalšiu zvláštnu úlohu. Keď bola podľa Božích podrobných pokynov postavená prenosná svätyňa, Áron sa stal prvým veľkňazom.

Najväčšou výsadou Árona bolo, že ako veľkňaz smel raz do roka – v Deň zmierenia – vojsť do najsvätejšieho oddelenia svätyne. To bol základný prvok obradu, ktorý symbolizoval zmierenie dosiahnuté neskôr prostredníctvom Ježiša Krista. V istom zmysle bol teda Áron predobrazom Ježiša, nášho veľkňaza, ale nič viac, pretože sám potreboval Ježišovu obeť – podobne ako my všetci.

Raz sa Áron vzbúril proti Mojžišovi. Ešte horšie bolo to, že vyhovel žiadosti ľudu, aby urobil modlu. Áron si však uvedomil svoj hriech, preto ho Boh nezavrhol. Taký je Pán Boh! To nám dáva nádej, keď začíname alebo končíme tento deň.

Pane, ďakujem Ti, že mi pripomínaš, že aj keď urobím vážne chyby, je tu Veľkňaz, ktorý všetko napraví.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi