Neskorá jeseň je každoročne časom, kedy sa spoločne schádzame k modlitbám a duchovnému rozjímaniu. Modlitebný týždeň je príležitosťou,  ak sa nám to po zvyšok roka nedarí, aspoň na jeden týždeň prežívať duchovné spoločenstvo s blízkymi ľuďmi z nášho okolia. Možno aj takýmto spôsobom nájdeme to správne odhodlanie hľadať takéto požehnanie pri spoločnom štúdiu a modlitbách aj počas ďalších dní, ktoré sú pred nami.

Tohtoročný modlitebný týždeň bude prebiehať od 4. do 11. novembra 2023. V prednáškach (vychádzajú ako špeciálne číslo časopisu Advent 8/2023) sa nezabúda ani na naše deti. V druhej polovici materiálu nájdete príbehy, ktoré pripravilo oddelenie detí našej cirkvi.

Prednášky pre tento rok sa nesú pod názvom: BUĎ JEHO SVEDKOM. Autorkou je Sarah Gane Burtonová, nezávislá bádateľka a spisovateľka z Berrien Springs v Michigane v Spojených štátoch, kde žije so svojím manželom a dvoma deťmi. Rada cestuje, číta, píše poéziu a chodí s rodinou na prechádzky. Zaujíma sa o kultúru a históriu Starej zmluvy, najmä o každodenný život ľudí v staroveku. Rozmýšľa, ako nám tieto informácie môžu pomôcť lepšie pochopiť biblické posolstvo. Miluje biblické príbehy, obdivuje ich hĺbku a schopnosť priblížiť biblické princípy ľuďom v každej dobe a kultúre. Jej veľkou túžbou je žiť podľa týchto princípov – „zachovávať právo, milovať láskavosť a v pokore chodiť so svojím Bohom“.

Predseda Generálnej konferencie Cirkvi adventistov siedmeho dňa, Ted N.C. Wilson, zdôrazňuje:

Malá skupina zhromaždených učeníkov netrpezlivo očakáva Ježišove posledné slová pred nanebovstúpením. Doslova mu visia na perách. Počúvajú rady, čo majú robiť, aby dostali dar Ducha Svätého. Ježiš im dal jasne najavo, že neprišiel založiť pozemské kráľovstvo. Učeníci ako jeho nasledovníci zohrajú dôležitú úlohu pri príprave ľudí na iné (nebeské) kráľovstvo. Ježiš im povedal: „Teraz však na vás zostúpi Svätý Duch, vy dostanete jeho moc a budete mi svedkami v Jeruzaleme, v celom Judsku i Samárii, až po kraj zeme.“ (Sk 1,8) Učeníci, ktorých Ježiš pripravil, mali o ňom vydávať svedectvo a viesť ľudí k prijatiu posolstva o spasení.

Boh sa ľuďom neustále prihovára prostredníctvom svojho Slova. Stále ich volá. Hľadá tých, ktorí túžia po jeho premieňajúcej láske, chcú sa pred ním pokoriť a hľadajú ho na modlitbe. Volá tých, ktorí kráčajú v Ježišových šľapajach a prejavujú úctu všetkým ľuďom. Túži po ľuďoch ochotných podeliť sa o nepopulárne varovania obsiahnuté v posolstve troch anjelov, po ľuďoch, ktorí sa pripravujú, aby mohli byť naplnení Božou milosťou a slobodou.

Na nasledujúcich stránkach nájdete príbehy biblických postáv, ktoré v rôznych situáciách mocne svedčili o Ježišovi Kristovi. Jozef vydával svedectvo napriek ťažkým osobným zápasom. Mladé dievča o ňom hovorilo svojmu pánovi v cudzej krajine. Daniel svedčil mocným pozemským vládcom. Podobne mnohí ďalší ohlasovali Krista ľuďom vo svojom okolí.

Ellen G. Whiteová napísala: „Kristove slová, ktoré povedal tesne pred svojím nanebovstúpením, majú veľký význam pre každého, kto prijme pravdu v Ježišovi… Všetci Kristovi nasledovníci majú byť jeho svedkami. Každý, kto prijme vzácny poklad pravdy, sa má oň podeliť s ďalšími.“ (Review and Herald, 9. február 1892)

Chcete sa stať svedkami Ježiša Krista? Vyzývam vás, aby ste si počas tohto modlitebného týždňa našli čas a spýtali sa Pána, akým spôsobom sa môžete ako verní kresťania podeliť o jeho lásku s ostatnými.

Prednášky modlitebného týždňa v tlačenej, papierovej forme majú pre vás traktátnici vašich zborov. V elektronickej verzii vo formáte PDF sa Vám prednášky otvoria po nasnímaní pripojeného QR kódu, alebo si ich môžete stiahnuť na tomto odkaze:

Údaje pre zbierku modlitebného týždňa 2023:

Názov účtu: Cirkev adventistov siedmeho dňa, Slovenské združenie

Adresa: Cablkova 3, 821 04 Bratislava

Číslo účtu: Fio banka, 2500341599/8330

IBAN: SK94 8330 0000 0025 0034 1599

SWIFT: FIOZSKBAXXX

Variabilný symbol: 100

Všetci, ktorí pracujú vo svojich mobilných telefónoch s aplikáciami svojich bánk, stačí po jej otvorení pri zadávaní platby nasnímať tento QR-kód a upraviť sumu, ktorá je prednastavená na 10 EUR podľa slobodného rozhodnutia darcu:

Obežník k modlitebnému týždňu 2023 v PDF:

Článok hospodára Intereurópskej divízie Norberta Zensa k modlitebnému týždňu 2023 v PDF:

Zdieľať tento článok:

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi