Keď Herodes videl Ježiša, veľmi sa zaradoval. Veď už dávno ho chcel vidieť, pretože o ňom počul, a dúfal, že ho uvidí urobiť nejaký zázrak.

Lukáš 23,8

Herodes už dlho rozmýšľal o Ježišovi. Lukáš napísal: „Tetrarcha Herodes počul o všetkom, čo sa dialo, a bol v rozpakoch, lebo jedni hovorili: ,Ján vstal z mŕtvych,‘ iní, že sa zjavil Eliáš, a ďalší, že vstal z mŕtvych jeden z dávnych prorokov. Herodes povedal: ,Jána som dal sťať. Kto je potom ten, o kom počúvam takéto veci?‘ A chcel ho vidieť.“ (Lk 9,7–9) Svedomie, ktoré má dobrú pamäť, z času na čas Herodesovi pripomenulo Jána Krstiteľa.

Teraz sa mu konečne splní želanie – stretne sa s Ježišom. Herodes sa teší na veľkolepú šou. Ak Ježiš nechce skončiť ako Ján Krstiteľ, musí sa predviesť. Inak mu Herodes ukáže, kto je v Galilei pánom. Tak si to predstavoval Herodes, keď sa dopočul, že k nemu Židia privedú Ježiša.

Prečo chcem vidieť Ježiša ja? Chcem sa s ním stretnúť ako so Spasiteľom, alebo ho chcem vidieť ako nejakú atrakciu v cirkuse? Očakávam, že mi odpustí hriechy, alebo sa teším, že uvidím kúzelníka, ktorý predvedie nejaké triky?

Herodes sa stretol s Ježišom osobne – tvárou v tvár.

Videl Mesiáša, ale vôbec mu to nepomohlo. Už vopred totiž odmietol možnosť, že by obvinený burič mohol byť jeho Pánom.

S Ježišom sa môžem stretnúť aj dnes. Kto po tom skutočne túži, tomu sa Ježiš ukáže. Ak očakávam, že urobí nejaké kúzla a čary, aby ma pobavil, budem sklamaný. To Ježiš nerobí. Kvôli tomu na našu zem neprišiel.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi