Dáš nám pokyny?

Ježiš poslal Petra a Jána a povedal im: „Choďte a pripravte nám veľkonočného baránka.“ Oni sa ho spýtali: „Kde chceš, aby sme ho pripravili?“

Lukáš 22,8.9

Pri príprave na Veľkú noc Ježiš nenecháva nič na náhodu. Keďže ju nebude tráviť so svojou rodinou, ale s učeníkmi, dvoch z nich poverí, aby všetko pripravili.

Peter a Ján na jeho príkaz odpovedajú otázkou: „Pane, dáš nám podrobnejšie inštrukcie?“ Rozmýšľal som, prečo sa pýtajú. Slávia azda Veľkú noc s Ježišom prvýkrát? Je celkom možné, že ju prežívajú spolu už po štvrtý raz. Tak prečo chcú opäť inštrukcie? Veď to mohli urobiť tak ako predtým.

Keď som si predstavil Jeruzalem deň pred týmito sviatkami, uvedomil som si, že Ježiš od nich žiadal niečo, čo nemuselo byť také jednoduché. Do hlavného mesta prišli zástupy pútnikov – Židov z Judska, Galiley a okolitých krajín. Často si už rok dopredu rezervovali ubytovanie a miesto, kde budú so svojou rodinou jesť veľkonočného baránka. Zohnať miesto na poslednú chvíľu nemuselo byť jednoduché. A ak áno, muselo to byť zrejme drahé.

Kresťanstvo nie je súkromná záležitosť medzi mnou a mojím Majstrom. Ježiš pozýva svojich nasledovníkov do cirkvi, v ktorej sa majú učiť vzájomne spolupracovať. Ak ma poverí nejakou úlohou, môžem ho požiadať o podrobnejšie pokyny.

Nechcem konať a skončiť ako „svojvoľníci“, o ktorých Biblia hovorí, že nebudú v nebi. Už teraz túžim žiť s Ježišom, preto sa ho hneď ráno pýtam, akú úlohu mi na dnes pripravil. Tým mu znovu vyznávam, že sa teším i na večný život v jeho kráľovstve.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi