Povedal im toto podobenstvo: „Pozrite na figovník a na všetky stromy! Keď vidíte, že pučia, viete, že leto je už blízko. Tak aj vy, keď uvidíte, že sa toto deje, vedzte, že je blízko Božie kráľovstvo.“

Lukáš 21,29–31

Keď Ježiš hovoril o zničení Jeruzalema a o konci sveta, spomenul aj niečo, čo by sme my možno označili za pranostiku. Keď na figovníkoch v Galilei začali pučať listy, všetci to chápali ako znamenie, že sa blíži leto a s ním hojnosť ovocia, zeleniny a iných dobrôt.

Tesne predtým Ježiš hovoril o dobe, ktorá bude predchádzať jeho príchod na našu zem. Kresťania ju označujú ako „čas konca“. Bude to doba, keď bude Ježišov návrat tak blízko, že ľudia s ním budú musieť počítať ako s niečím, čo sa môže stať ešte počas ich života.

Ježiš hovoril aj o zničení Jeruzalema a chrámu, na ktorý boli Židia takí hrdí. Toto proroctvo sa naplnilo po niekoľkých desaťročiach, ešte za života generácie, ktorá zažila príchod Mesiáša, ale odmietla ho, pretože nezodpovedal jej predstavám.

Prvá časť proroctva sa tým naplnila. Chrám bol taký zničený, že na ňom naozaj nezostal kameň na kameni. Jediným pozostatkom je Múr nárekov. Ak sme rozumní, nemali by sme zabúdať na druhú časť proroctva. Tá opisuje zánik zla na našej planéte. Keď sa to stane, na zemi opäť zavládne Božie kráľovstvo.

Ježiš znovu opakuje, že nepotrebujeme poznať dátum jeho návratu. Tí, ktorí očakávajú príchod Mesiáša, budú vedieť, že táto udalosť sa blíži. Keď ten deň nastane, s radosťou ho privítajú.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi