No keď ho vinohradníci zazreli, poradili sa medzi sebou a povedali si: „Toto je dedič. Zabime ho, aby dedičstvo ostalo nám.“ Tak ho vyvliekli z vinice a zabili. Čo im potom urobí pán vinice? Príde, týchto vinohradníkov zahubí a vinicu dá iným.

Lukáš 20,14–16

Veľkňazi, farizeji, zákonníci a starší, ktorí sa často hádali a viedli spory o správny výklad Písma, sa teraz výnimočne zjednotili. Majú spoločný cieľ – zabiť Ježiša. Na tajných stretnutiach hľadajú spôsob, ako to urobiť.

Sú presvedčení, že Ježiš nič netuší. „Potom začal rozprávať ľudu toto podobenstvo: ‚Istý človek vysadil vinicu, prenajal ju vinohradníkom a na dlhý čas odcestoval. Keď prišiel čas, poslal k vinohradníkom sluhu, aby mu dali podiel z úrody vinice. Ale vinohradníci ho zbili a poslali späť naprázdno.“ (Lk 20,9.10) Správcovia vinice si chceli vinicu privlastniť. Tak veľmi po nej túžili, že neváhali zabiť ani majiteľovho syna. Verili, že tak sa im podarí získať ju do vlastníctva navždy.

V Starej zmluve predstavuje vinica izraelský národ. Stvoriteľ ju vysadil a poveril kňazov, aby sa o ňu starali. Oni sa však rozhodli privlastniť si ju, podobne ako vinohradníci v Ježišovom podobenstve.

Týmto príbehom Ježiš odhaľuje svojim nepriateľom, že veľmi dobre pozná ich plány. Dokonca im hovorí, že sa im to podarí. Zabijú ho a chvíľu sa z toho budú radovať. Ale Stvoriteľ im to čoskoro spočíta. Prídu o vinicu a prestanú byť jej správcami.

Nenávisť dokáže zmeniť človeka na netvora, ktorý považuje ubližovanie alebo hoci aj vraždu za riešenie problému. Chráňme svoje srdce pred touto nákazou.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi