Tomu povedal: „Zlý sluha! Budem ťa súdiť podľa tvojich slov. Vedel si, že som prísny človek, že beriem, čo som si neuložil, a žnem, čo som nezasial. Prečo si teda nedal moje peniaze peňažníkom a ja by som si ich bol po návrate vybral aj s úrokmi?“

Lukáš 19,22.23

Tretí sluha na rozdiel od svojich dvoch kolegov považoval svojho pána za nespravodlivého a prísneho človeka. Preto sa vôbec nesnažil rozmnožiť majetok svojho pána. Zisk by aj tak nešiel do jeho vrecka, ale privlastnil by si ho jeho pán. Tak prečo drieť na cudzom?

Tento sluha zabudol, že vlastne žije z toho, čo má jeho pán. Ak by ostatní pristupovali k svojim úlohám ako on, čoskoro by všetci zomreli od hladu. Pán si síce privlastnil zisk, ale z tohto zisku živil všetkých svojich sluhov aj ich rodiny.

Keď sa pán vrátil, najprv odmenil dvoch poctivých sluhov za ich úsilie. Potom prišiel na rad tretí. Skôr, ako nad ním vyniesol rozsudok, povedal: „Súdim ťa podľa tvojich vlastných slov!“ Lenivý sluha sa vlastne odsúdil sám. Jeho pán vychádzal z toho, čo tento muž o ňom hovoril medzi ostatnými. Veril, že jeho pán je zlý, a tak sám skončil zle.

Jeho dvaja kolegovia vnímali svojho pána ako dobrého a spravodlivého. Vychádzali z toho, aké skúsenosti s ním mali pred jeho odchodom. Keď sa pán vrátil, zistili, že sa nemýlili. Prejavil sa ako dobrý a spravodlivý.

Satan od raja tvrdí, že Boh nie je láskavý, milosrdný a spravodlivý. Ak prijmem tento názor, začnem sa podľa neho správať. Neuverím, že mi ponúka spasenie a odpustenie, preto skončím ako tretí sluha. Jedného dňa budem počuť: „Súdim ťa podľa tvojich vlastných slov!“ Taká je spravodlivosť.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi