Ocenená snaha

Prišiel prvý a povedal: „Pane, tvoja hrivna získala desať hrivien.“ On mu povedal: „Správne, dobrý sluha, pretože si bol verný v nepatrnej veci, ujmi sa vlády nad desiatimi mestami!“

Lukáš 19,16.17

Podobenstvo o desiatich hrivnách je určené ľuďom, ktorí na Ježiša naliehali, aby konečne začal vzburu proti Rímu. Stvoriteľovo posolstvo v ňom je jasné. Do svojho kráľovstva vezme len tých, ktorí po ňom túžia. Nikoho nenúti. Dáva nám slobodu.

Vo svojom príbehu ukazuje, ako sa zachová k tým, ktorí rešpektujú jeho vôľu a poslúchajú ho. Keď sa odmietnutý „vládca“ vráti domov, skontroluje, ako jeho služobníci splnili úlohy, ktoré im zveril.

Prvý sluha mu s radosťou oznámil, že sa mu podarilo desaťnásobne rozmnožiť to, čo mu bolo zverené. V miestnosti zavládla všeobecná radosť. Dokonca aj kolegovia ocenili jeho výkon a pozorne počúvali, keď rozprával, ako všetko zvládol.

Aj jeho pán ho počúval so záujmom. Keď skončil, oznámil mu, že ho povýši. Bude mať na starosti desať miest. Pán je presvedčený, že ak sa bude správať tak zodpovedne ako doteraz, bude to na prospech všetkým obyvateľom týchto miest.

Toto posolstvo je určené tým, ktorí si ctia Boha ako svojho Pána a snažia sa plniť všetko, čo im povedal. Boh odmení ich zodpovednú službu založenú na prijatí Ježišovej milosti. Dá im mnohonásobne viac ako oni jemu. Rád totiž ocení našu snahu a vernosť.

Avšak tým, ktorí odmietajú spolupracovať s Bohom, Stvoriteľ pripomína slobodu, ktorú im dáva. Môžu sa pridať na stranu zla, ale musia počítať s tým, že keď zlo zanikne, zaniknú s ním. Nebude možnosť návratu.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi