Pokánie v praxi

Ale Zachej povedal Pánovi: „Pane, polovicu svojho majetku dávam chudobným a ak som niekoho v niečom oklamal, vrátim to štvornásobne.“

Lukáš 19,8

Zachej dáva jasne najavo, že chce rešpektovať Mojžišov zákon. Odškodní všetkých, ktorých v minulosti okradol. A pridá niečo, o čom zákon už nehovorí – polovicu svojho majetku chce rozdeliť chudobným. Bude to desiatok, ktorý dá Léviovcom, aby sa mohli postarať o ľudí bez rodiny a bez domova.

Svojím sľubom Zachej ukazuje, že je na nebeské kráľovstvo pripravený lepšie ako „bohatý mládenec“, ktorý odišiel smutný, pretože bohatstvo bolo pre neho dôležitejšie ako nebo.

Zaujímalo by ma, čo na to povedali tí, ktorí ešte pred chvíľou reptali a hnevali sa na Ježiša, že stoluje s mýtnikom. Cítili sa aspoň trochu zahanbení? Väčšina z nich určite mala nejaký majetok. Mali viac, ako potrebovali pre život. Nastavil im Zachej zrkadlo? Uvedomili si, že mýtnik, ktorým opovrhovali, má dobré srdce a nie je taký vyvrheľ, za akého ho považovali?

Každý, kto sa stretne s Ježišom, začne svoj život vnímať inak. Zmení sa jeho poradie hodnôt. To, čo považoval za zmysel života, možno stratí svoj lesk. Možno objaví hodnotu v tom, čo dosiaľ prehliadal.

Keď sa Zachej stretol s Ježišom, jeho myslenie sa zmenilo. A potom čo pocítil odpustenie a milosť, zmenil sa aj jeho vzťah k Bohu. Zrazu videl sám seba v inom svetle. Už sebou nemusel opovrhovať. Keď prijal Mesiáša, stal sa Božím dieťaťom. Rovnakú premenu môžem prežiť aj ja, pretože Ježiš prijíma aj mňa.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi