Vzácny hosť

Keď Ježiš prišiel na to miesto, pozrel hore a povedal mu: „Zachej, poď chytro dolu, lebo dnes musím zostať v tvojom dome.“ On chytro zliezol a s radosťou ho prijal.

Lukáš 19,5.6

Zachej, hlavný mýtnik v Jerichu, na Ježišov príkaz zliezol zo stromu. Tým dal najavo, že je Ježišovi podriadený. Jeho Pánom je odteraz Mesiáš.

Hlavný mýtnik sa ponáhľa, aby bol čím skôr dolu. Teší sa, že ho Majster chce navštíviť. Chce, aby sa to stalo čím skôr. Pred chvíľou sa mu o niečom takom ani nesnívalo. Takmer tomu nemôže uveriť.

Doma okamžite vydá pokyny na prípravu hostiny. Pozve všetkých svojich kolegov a známych. Svoj dom otvorí aj ľuďom zo zástupu, ktorý sprevádzal Ježiša. Chce, aby sa čo najviac ľudí mohlo tešiť z toho, že môžu stolovať s Mesiášom. Peniaze a majetok prestali byť pre Zacheja zmyslom života.

Pri čítaní tohto príbehu mi napadlo: „Čo na to povedala jeho manželka? Bola rovnako nadšená? Určite nepočítala s toľkými hosťami. Bolo to voči nej férové? Nebola na svojho manžela nahnevaná?“

Potom som si uvedomil, že boháč Zachej musel mať doma veľa služobníctva. Nebolo všetko len na jeho žene. Osobne si myslím, že keď lepšie spoznala Ježiša, prestala sa na svojho manžela hnevať. Veď „spasenie“, ktoré prišlo do Zachejovho domu, sa týkalo aj jej.

Z toho, čo čítam v Biblii, vyplýva, že Ježiš chce prísť aj do môjho domu a do môjho života. Teším sa a chcem ho prijať s takou radosťou a nadšením ako Zachej.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi