Každý, kto prepúšťa svoju manželku a berie si inú, cudzoloží, a kto si berie ženu, ktorú iný muž prepustil, cudzoloží.

Lukáš 16,18

Biblia jasne hovorí, že rozvod nie je najlepší spôsob riešenia väčšiny manželských problémov. V Ježišovej dobe sa však Židia nad rozvodom príliš nepozastavovali.

Už v raji bolo manželstvo vyhlásené za celoživotný zväzok muža a ženy. Ale potom prišiel hriech a to, čo malo byť požehnaním, sa niekedy stáva peklom. Mojžiš neskôr prišiel s tým, že v niektorých prípadoch môže muž prepustiť svoju ženu a potom sa znovu oženiť.

Usilovní zákonníci postupne vytvorili zoznam, čo všetko môže byť dôvodom na prepustenie manželky. Údajne tam bola aj pripálená polievka.

Ježiš vstúpi do tejto praxe a vyhlási, že jediným dôvodom na rozvod je nevera jedného z manželov.

Stvoriteľ vie, čo nám prináša šťastie. Vie, že ak neposlúchnem jeho rady, pripravím sa o šťastie, ktoré by som mohol prežívať celý život. Výskum to potvrdzuje. Ľudia, ktorí prežili celý život v jednom fungujúcom a kvalitnom vzťahu, sú šťastnejší ako tí, ktorí striedali partnerov. Platí to aj o ich spokojnosti v sexuálnom živote.

Rád pripomínam slová Mirka Černého: „Veľa sôch vytvára súsošie; veľa žien súženie.“ Platí to aj v prípade, že žena má viacerých mužov. Ježiš vie, čo hovorí. Nehovorí to preto, aby nám bránil v šťastí. Práve naopak, zo srdca nám ho želá.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi