Pán pochválil nepoctivého správcu, že si počínal prezieravo. Veď voči seberovným sú synovia tohto sveta prezieravejší, než synovia svetla.

Lukáš 16,8

Môj starý otec hovorieval, že ak sa budem dobre pozerať a nezabudnem pritom rozmýšľať, môžem sa od každého človeka naučiť niečo dobré.

Ježiš hovorí o nepoctivom správcovi, ktorý nestratil duchaprítomnosť ani vo chvíli, keď jeho pán zistil, že ho okradli. Čakali by sme, že Mesiáš tohto človeka odsúdi, ale on ho dáva za príklad.

Čo sa môžeme naučiť od tohto podvodníka? Aby sme to správne pochopili, musíme si uvedomiť, komu Ježiš tento príbeh rozpráva. Prihovára sa svojim učeníkom, ktorí sa z času na čas hádajú, kto z nich je najlepší. Hrozí, že sa nakoniec tak pohádajú, že sa ich skupina rozpadne.

Možno preto Ježiš hovorí, že „synovia tohto sveta sú prezieravejší, než synovia svetla“. Nepoctivý správca sa dokázal rýchlo dohodnúť s dlžníkmi, ktorí ochotne prijali jeho návrh na výmenu pôvodných zmeniek za nové v polovičnej hodnote. Namiesto hádania sa radšej spolupracovali.

Počul som príbehy kresťanov, ktorí namiesto toho, aby spojili svoje sily, hádajú sa, kto má pravdu alebo kto bude koho počúvať. Príbeh o nepoctivom správcovi je určený práve pre takéto situácie.

Ježiš vie, ako jeho cirkev trpí, keď sa jeden veriaci postaví proti druhému. Preto nám vyrozprával podobenstvo o „vynaliezavom nepoctivcovi“. Chce, aby sme si z neho vzali ponaučenie.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi