Myslíte si, že som prišiel darovať na zemi pokoj? Nie, hovorím vám, ale rozdelenie.

Lukáš 12,51

Mnohí ľudia si myslia, že kresťan musí vždy ustúpiť. Ak po prvej facke nenastaví druhé líce, potom nie je skutočným kresťanom. To je omyl. Stačí si dobre prečítať evanjeliá. Ježiš sa neraz vzoprel zlu. V prípade potreby použil aj bič.

Prečo si ľudia myslia, že kresťan sa nesmie brániť, keď mu niekto ublíži? Zrejme správne nepochopili niektoré biblické texty. Apoštol Pavol napríklad radí: „Ak je to možné a závisí to od vás, žite v pokoji so všetkými ľuďmi.“ (Rim 12,18)

Ježiš sa tiež snažil vychádzať s ľuďmi. Nie vždy sa to však dá. Preto vzal do rúk bič. Viera prináša aj rozdelenie. Mnohým členom rodiny napríklad vadí, keď sa ich príbuzní prestanú hlásiť k ateizmu a začnú veriť v Stvoriteľa.

Kresťan sa učí stáť na strane dobra. Preto musí niekedy varovať iných pred nebezpečenstvom, ktoré im hrozí, ak budú uprednostňovať zlo a hriech pred dobrom. Práve v takých chvíľach môže dôjsť k rozdeleniu. Ak sa postavím proti zlu, musím očakávať, že zlo a zlí ľudia sa postavia proti mne.

Cesta k pokoju nie je vždy jednoduchá. Často je bolestivá. Na to by sme nemali zabúdať. Nebuďme prekvapení, keď v našom úsilí o pokoj, lásku, radosť a dobrotu narazíme na sily zla. Nezabúdajme však, že svojím postojom môžeme niekomu pomôcť vymaniť sa z pavučiny zla. Toto vedomie zmierňuje bolesť a prináša novú radosť.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi