A pokračoval: „Dajte pozor a vyvarujte sa akejkoľvek chamtivosti po nadbytku! Lebo život človeka nezávisí od jeho majetku a hojnosti.“

Lukáš 12,15

Ježiš nás varuje pred chamtivosťou. Naopak Ivan Boesky, americký obchodník s akciami, považoval chamtivosť za nevyhnutnú vlastnosť úspešného makléra. Muž, ktorého príbeh inšpiroval film Wall Street z roku 1987, dal absolventom Kalifornskej univerzity v Berkeley takúto radu: „Chcem, aby ste vedeli, že chamtivosť je dobrá. Chamtivosť je zdravá. Môžete byť chamtiví a nemať výčitky svedomia.“

Má pravdu Ježiš alebo ľudia ako Boesky? Nemyslím teraz obyčajnú chamtivosť, keď sa nechcem podeliť o to, čo mám. Ale chamtivosť, ktorá je životným štýlom založeným na bezohľadnom hromadení majetku. Je to ochota ísť aj cez mŕtvoly, ak je to výhodné.

Ivan Boesky bol neskôr usvedčený z podvodov a následne uväznený. Stal sa varovným príkladom toho, čo to s človekom urobí, keď dovolí, aby sa chamtivosť stala hnacou silou jeho života.

Ježiš nás pred chamtivosťou varuje. Hovorí: „Dajte pozor!“ Tým chce povedať, že každý sa môže stať chamtivým. Stačí, aby som sa prestal tešiť z toho, čo mám, a žil vo vidine šťastnej budúcnosti, keď budem rovnako bohatý ako tí, ktorým závidím ich bohatstvo. Zmyslom môjho života sa stane hromadenie. V tej chvíli prestanem žiť. Chamtivosť pohltí všetok môj čas a postupne zničí aj moje vzťahy.

Ježiš dodáva, že aj keby som mal všetkého nadbytok, život si tým nezaistím. V jednej sekunde môžem prísť nielen o to, čo som nahonobil, ale aj o svoj život. Taká je podľa neho realita.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi