Beda vám, zákonníci, pretože ste prevzali kľúč poznania; sami ste nevošli a tým, čo chceli vojsť, ste v tom zabránili.

Lukáš 11,52

Židia mali zvláštnu prednosť – Boh si ich vyvolil za „svoj ľud“. Mali byť jeho vyslancami na tejto zemi. Ich úlohou bolo ukazovať cestu k Bohu a k večnému životu v nebeskom kráľovstve.

Ježiš však musel smutne konštatovať, že v plnení svojej úlohy zlyhali. Na vine boli aj kňazi. Prostredníctvom Mojžiša im Boh zveril „kľúč poznania“, ale oni si ho privlastnili. Tak dlho ignorovali prorokov, až nakoniec uverili, že „poznanie“ je len pre nich a že len oni môžu vstúpiť do Božieho kráľovstva.

Znalci zákona mali poznanie. Vďaka tomu boli veľmi blízko „nebeského kráľovstva“. Ježiš však hovorí, že doň nevstúpili. A čo je horšie, stali sa prekážkou pre iných ľudí na ceste k Bohu.

Nerobme si ilúzie, že nám podobné nebezpečenstvo nehrozí. V každej dobe sa nájde niekto, kto má pocit, že má patent na pravdu. V Grécku sa preto kedysi hádali slávni filozofi. V stredoveku si patent na pravdu uzurpovala cirkev a každý, kto mal iný názor, skončil na hranici. Francúzska revolúcia, komunisti, nacisti… Všetci si boli istí svojou pravdou.

A dnes? Dnes má pravdu veda. Beda každému, kto sa pokúsi o tom pochybovať. Práve pochybnosť je však základom ďalšieho poznania. Všetci to vieme. Vieme aj to, že naše vedomosti sú len čiastočné. Napriek tomu si dnes svet urobil z vedy svoje božstvo.

Ježišovo „beda“ sa dnes vzťahuje na tých, ktorí si privlastňujú „poznanie“ a bránia ľuďom, aby poznali Boha, a tak získali prístup do jeho večného kráľovstva.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi