Chamtivé oko

Lampou tela je tvoje oko. Ak bude tvoje oko čisté, bude celé tvoje telo vo svetle. Ale ak sa zakalí, bude aj tvoje telo v tme.

Lukáš 11,34

O probléme so „zrakom“ Ježiš už raz hovoril. Vracia sa k nemu po tom, čo s kňazmi hovoril o moci, ktorou zbavil posadnutých závislosti od démonov.

Ježiš varuje svojich poslucháčov, že niečo také sa môže veľmi ľahko stať aj im. Stačí, ak si prestanú dávať pozor na svoje oči. Nie je jedno, na čo sa pozeráme. Ak sa sústredíme na „špinu“, zlo začne plniť naše vnútro a my sa postupne stávame nečistými.

Zaujalo ma, ako tieto Ježišove slová vyjadruje parafrázovaný preklad B21 (Biblia pre 21. storočie): „Tvoje oko je lampou tvojho tela. Ak je tvoje oko štedré, celé tvoje telo je jasné. Ale keď je lakomé, aj tvoje telo je temné.“ Lakomé oko – zvláštne slovné spojenie. Vždy som si myslel, že lakomé môže byť moje srdce. Ale oko?

Niečo na tom však je. Aj ja sa totiž niekedy pozerám na niečo, čo mi nepatrí, a túžim to mať. Alebo naopak, skrývam to, o čo sa nechcem podeliť. Chamtivosť je hrozná vlastnosť. Všetci s ňou zápasíme. Pritom je také ľahké maskovať ju alebo ju dokonca vydávať za cnosť. Vôbec nie som chamtivý, len myslím na budúcnosť a šetrím na horšie časy.

Život lakomca nie je šťastný, pretože nikdy nemá dosť. Ježiš chce, aby som bol šťastný. Preto mi radí, aby som si dával pozor na to, čo sa stane stredobodom mojej pozornosti. Oko je bránou do môjho vnútra. Ak sa sústredím na hromadenie, môžem podľahnúť démonovi mamony a stať sa posadnutým. Preto si musím dávať pozor, na čo upieram svoj pohľad.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi