Pán jej však povedal: „Marta, Marta, staráš sa a znepokojuješ pre mnohé veci, a potrebné je len jedno. Mária si vybrala dobrý podiel, ktorý sa jej neodníme.“

Lukáš 10,41.42

Ježiš a jeho učeníci navštívili Betániu. V tejto dedine žili dve sestry, Mária a Marta. Keď prechádzali okolo ich domu, Marta bežala Ježišovi v ústrety a pozvala ho dnu. Ježiš pozvanie prijal.

Marta sa hneď pustila do prípravy pohostenia. Mária si sadla k Ježišovým nohám a počúvala jeho rozprávanie o tom, ako to raz bude v nebeskom kráľovstve.

Po chvíli prišla Marta a začala sa sťažovať, že jej sestra počúva Ježiša a nepomáha jej s prípravou pohostenia. Čakala, že Ježiš sa jej zastane. Ale dopadlo to presne naopak. Ježiš nepochválil ju, ale Máriu.

Problém nebol v tom, že Marta robila niečo zle. Problém bol v tom, že sa starala o niečo, čo v tej chvíli nebolo podstatné. Ježiš neprišiel na hostinu. Prišiel, aby obom sestrám priniesol dobrú správu o nádeji na večný život.

Mária si uvedomovala, čo je v tej chvíli dôležitejšie. Marta sa obávala, že stratí povesť dobrej hostiteľky. Pripravila sa o vzácny čas s Ježišom. Robila dobrú vec, ale v nesprávnom čase. Ježiš hovorí, že sa trápila „pre mnohé veci“, hoci sa s Máriou mohla tešiť z výnimočnej návštevy.

Starosti ma môžu pripraviť o vzácny čas a pokoj pri Ježišových nohách. Marta si myslela, že ona má Ježišovi niečo dať. No bolo to naopak. Nie ona pre Ježiša, ale Ježiš pre ňu priniesol chlieb, ktorý ju mohol navždy nasýtiť a dať jej radosť, ktorú by jej nikto nemohol vziať.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi