V tej hodine zaplesal Ježiš v Duchu Svätom a povedal: „Velebím ťa, Otče, Pán neba a zeme, že si toto skryl pred múdrymi a rozumnými a zjavil si to maličkým. Áno, Otče, tak sa ti to zapáčilo.“

Lukáš 10,21

Zvláštne slová. Dá sa niečo povedať tak, že múdri a inteligentní to nepochopia, a tí, ktorí sa im svojimi vedomosťami zďaleka nevyrovnajú, tomu porozumejú?

Ježiš hovorí, že tak pôsobí „evanjelium“, ktoré priniesol tomuto svetu. Vzdelaným ľuďom zostáva skryté, zatiaľ čo tým, ktorými elity pohŕdajú, je zrozumiteľné a s radosťou ho prijímajú. Prečo? Pretože múdri nemali čas presvedčiť ich, že to, čo hovorí Biblia, jednoducho nie je možné.

To je pre mňa dobrá správa. Nemusím byť doktorom teológie ani hovoriť mnohými jazykmi, aby som pochopil všetko, čo potrebujem vedieť pre svoje spasenie. Podmienkou nie je ani moc alebo vzdelanie. Nemusím byť veľký ani silný. Evanjelium môžu pochopiť aj tí najmenší – deti.

Stretávam sa s ľuďmi, ktorí majú vyššie vzdelanie a viac vedomostí ako ja. Som rád, keď sa od nich dozviem nové informácie – často veľmi zaujímavé. V mojom živote viery ma však oveľa viac obohacujú ľudia, ktorí nepatria medzi elitu, čo sa týka vzdelania, ale všetko, čo vedia, dokážu uviesť do svojho každodenného života.

Som rád, že Ježiš vyslovil túto modlitbu. Jeho slová mi dávajú odvahu pokračovať v ceste do Božieho kráľovstva. Napredujem krok za krokom. Pomaly, ale vytrvalo. Nevadí mi, že som v očiach tohto sveta „malý“. Za dôležitejšie považujem to, ako ma vidí môj Stvoriteľ.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi