Zrno, čo padlo do dobrej pôdy, to sú tí, ktorí počúvajú slovo s dobrým a šľachetným srdcom. Zachovávajú ho a vytrvalo prinášajú ovocie.

Lukáš 8,15

Keď sa zamyslím nad tým, čo všetko človeku bráni uveriť ponuke, ktorú mu Boh dáva, a prijať ju, je zázrak, že sa to stále deje. Na konci svojho rozprávania Ježiš hovorí o ľuďoch, v ktorých semeno Božieho kráľovstva prinesie vytúženú úrodu.

Títo ľudia majú „dobré a šľachetné srdce“. Nie je to celkom bežné. Zlo sa snaží preniknúť do srdca každého z nás. Ak sme úprimní, priznáme, že to tak často je.

Ako sa dá získať dobré a šľachetné srdce? Jedine tak, že dovolíme Ježišovi, aby doň vstúpil a urobil v ňom poriadok. Stvoriteľ dokáže očistiť moje srdce a zbaviť ho zla a hriechu. Odpustí mi hriešnu minulosť a začne ma učiť žiť pre dobro.

Nakoniec Ježiš dodáva, že hoci mám dobré a šľachetné srdce, potrebujem ešte vytrvalosť. Nestačí len začať. Ak chcem patriť medzi tých, v ktorých zrnko Božieho kráľovstva prinesie úrodu, musím napredovať v tom, čo som so Stvoriteľovou pomocou začal.

Rovnaké podobenstvo zaznamenal aj evanjelista Matúš. V jeho podaní Ježiš hovorí: „Niektoré zrná padli do dobrej pôdy a priniesli úrodu: jedny stonásobnú, druhé šesťdesiatnásobnú a ďalšie tridsaťnásobnú.“ (Mt 13,8) Nemali by sme to prehliadnuť. Božie slovo prinesie v rôznym ľuďoch rôznu úrodu.

Rozdiel môže byť veľký – až sedemdesiat percent. Podľa Ježiša je to však normálne. Ani obilie nemá všetky klasy rovnaké. Nemám sa s nikým porovnávať. Chráni ma to pred komplexmi, keď je moja úroda nižšia, a pred pýchou, keď sa mi darí lepšie ako iným. Urobím dobre, ak sa budem spolu s ostatnými tešiť z úrody.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi