Rozsievač vyšiel rozsievať semeno. Ako sial, jedno zrno padlo vedľa cesty. Tam ho pošliapali a nebeské vtáky ho pozobali. Druhé padlo na skalu. Vzišlo, ale uschlo, lebo nemalo vlahu. Ďalšie padlo do tŕnia, ale to vzrástlo s ním a udusilo ho. Iné padlo do dobrej pôdy. Vyrástlo a prinieslo stonásobnú úrodu.

Lukáš 8,5–8

Ježiš hovorí niečo, čo v tom čase vedel takmer každý obyvateľ Palestíny. Väčšina ľudí sa živila prácou na poli. Vedeli, že mnohé zo zasiatych semien neprinesú úrodu.

Ježiš sa nesnaží ukázať, že sa vyzná v poľnohospodárstve. Ponúka rady, ktoré pomôžu kresťanom vždy, keď sa rozhodnú ponúknuť iným ľuďom občianstvo v nebeskom kráľovstve.

Ježiš nás vedie k tomu, aby sme sa podelili o to, čo sme vďaka nemu získali. Môžeme to robiť slovami i skutkami. Nie každý, kto naše svedectvo počuje alebo vidí, dá Ježišovi priestor, aby mohol pôsobiť v jeho živote.

Rada, ktorú Ježiš dáva, má aj praktické využitie. Bez ohľadu na to, čo v živote robím, ak sa budem spoliehať na to, že sa mi vždy bude dariť, zažijem sklamanie. Mnohí nádejní športovci a podnikatelia skončili, keď prišiel neúspech. Keby boli vytrvali, vstali a šli ďalej, mohli byť slávni a bohatí. Ale oni to vzdali.

Keď sa veci nedejú tak, ako by som chcel, prežívam sklamanie. Ježišovo podobenstvo o rozsievačovi mi dáva odvahu pokračovať a nevzdať to. Vďaka tomu som zažil úspech tam, kde som na začiatku prehral. Nie každé semienko prinesie úrodu. Stále je však dosť zŕn, ktoré vyrastú a úrodu prinesú. To je pre mňa silná motivácia nevzdať sa a pokračovať ďalej.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi