Blahoslavení ste, keď vás budú ľudia nenávidieť a vylúčia vás spomedzi seba, keď vás potupia a ako zlo zavrhnú vaše meno pre Syna človeka. Radujte sa v ten deň a plesajte, lebo v nebi vás čaká veľká odmena.

Lukáš 6,22.23

Ježiš sa počas svojho pozemského života správa inak ako väčšina veľkých mužov a slávnych panovníkov v dejinách, ktorí sľubovali svojim poddaným víťazstvo, slávu a neporaziteľnosť. Sľubovali im raj na zemi.

Mesiáš nič také nesľubuje. Naopak. Otvorene priznáva, že jeho nasledovníci to nebudú mať v živote vždy ľahké. Môže sa stať, že najbližší ich budú nenávidieť, pretože nepochopia ich snahu byť verní zásadám Božieho kráľovstva.

Myslím si, že každý kresťan sa v živote stretne s tým, že ho vylúčia z nejakého kolektívu alebo nebude môcť robiť niečo, po čom veľmi túži.

Môj brat chcel študovať medicínu. Nemohol, pretože otec bol kazateľ a cirkevný tajomník bol proti. Nakoniec študoval niečo úplne iné. Tešil sa, že aj keď nemôže robiť svoju vysnívanú prácu, stále môže pomáhať ľuďom – aj keď iným spôsobom, než si pôvodne predstavoval.

Ježiš nám sľubuje, že aj v situáciách, keď sa stretávame s nenávisťou – možno aj od našich blízkych – môžeme nájsť nielen dôvod na radosť a pozitívny postoj k tomu, čo práve prežívame, ale tiež odvahu hľadieť do budúcnosti.

Ak mám nejaký problém alebo prežívam bolesť, nemal by som sa zamerať na seba. Keď sa poobzerám okolo, určite stretnem ľudí, ktorí prežívajú niečo podobné alebo aj horšie. Navzájom sa môžeme povzbudiť a spolu Bohu ďakovať.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi