Povedali mu: „Jánovi učeníci sa často postia a modlia, podobne aj učeníci farizejov; ale tí tvoji jedia a pijú.“ Ježiš im odpovedal: „Nemôžete žiadať, aby sa svadobní hostia postili, kým je ženích s nimi.“

Lukáš 5,33.34

Pôst zohrával v dejinách kresťanstva a judaizmu dôležitú úlohu. Ak je pôst dobrovoľný a má správnu motiváciu, môže byť zdrojom veľkého duchovného požehnania.

Ježiš sedí na hostine, na ktorú Matúš pozval svojich bývalých kolegov, colníkov. Všetkým chutí a je im spolu dobre.

Farizeji a učitelia zákona stoja opodiaľ. Nepáči sa im, že Ježiš nevedie svojich poslucháčov k prísnej askéze. Majster im vysvetľuje, že pôst sám osebe neprináša duchovný úžitok. Ak ho v nesprávnej chvíli vnucujeme druhým, môže im dokonca uškodiť.

Poznám ľudí, ktorí sa cítia zbožnejší ako ostatní, pretože sa pravidelne postia. Svojím vzhľadom a správaním ukazujú, čo sú ochotní znášať pre Boha. Dokázali by sa postiť aj na vlastnej svadbe.

Ježiš neodmieta pôst ako taký. Ak ma niečo trápi, je to vhodná chvíľa na to, aby som o tom hovoril s Bohom. Tým, že na určitý čas odložím jedlo, mu môžem dať najavo, ako veľmi mi záleží na tom, aby práve On vyriešil môj problém – alebo ma naučil s ním žiť. Ak sa postím vo vhodnom čase a so správnou motiváciou, pomôže mi to prekonať ťažké obdobie.

Pôst má v mojom živote svoje miesto. Ak však mám dôvod na radosť, mal by som sa radovať a ďakovať Bohu za všetko dobré, čo mi dal.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi