Keď dokončil, povedal Šimonovi: „Zatiahni na hlbinu a spustite siete na lov.“ Šimon mu odpovedal: „Učiteľ, celú noc sme sa namáhali a nič sme nechytili, ale na tvoje slovo spustím siete.“

Lukáš 5,4.5

Máte radi odporúčania alebo príkazy iných? Čo ak vám radí niekto, kto sa vôbec nerozumie tomu, čomu sa vy celý život venujete?

Nie je ľahké poslúchnuť niekoho, o kom si myslím, že sa v danej veci nevyzná. Peter však poslúchol. Vidím v tom jeho veľkosť. Veľmi dobre vedel, že cez deň sa ryby nechytajú. Keď na pozadí jasnej oblohy uvidia sieť, okamžite klesnú ku dnu a odplávajú.

Peter a posádka jeho lode, z ktorej Ježiš kázal zástupu, už boli veľmi unavení. Aj keď Ježiš hovoril zaujímavo, chceli, aby už skončil. Tešili sa, že skôr, ako sa večer vydajú na ďalší lov, aspoň na chvíľu si zdriemnu. Potom Ježiš konečne povedal „amen“. Prirazili loď k brehu a Ježiš vystúpil. To isté chceli urobiť aj oni. Ale on ich poslal späť na more.

O malú chvíľu sa stali svedkami zázraku. Do siete sa chytilo toľko rýb, že museli privolať ďalšiu loď. Lukáš píše: „Tí prišli a naplnili oba člny tak, že sa až ponárali.“ (Lk 5,7)

Peter si o Ježišovej rade myslel svoje. Neveril, že by mohli niečo chytiť. V pohľade tohto potulného učiteľa však videl niečo, čo ho prinútilo poslúchnuť. Po tomto zázraku si uvedomil, že stretol niekoho, kto vie nielen dobre kázať, ale vyzná sa aj v jeho remesle.

Podobnú skúsenosť mám aj ja. Tiež som si myslel svoje o tom, čo Ježiš povedal. Keď som ho však poslúchol, nikdy som to neľutoval.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi