Boha nezastavíš

Ale on prešiel pomedzi nich a odišiel.

Lukáš 4,30

Dav vyviedol Ježiša na kraj vrchu, aby ho zhodil zo skaly. Dovolil si príliš veľa. Povedal, že vraj vdova zo Sarepty a Naamán zo Sýrie sú lepší ako oni. Musí za to zaplatiť. Musí zomrieť!

Potom sa stane zázrak, ktorý Ježiš nikdy predtým neurobil. Prejde ich stredom a oni ho nezastavia. Je mocnejší ako oni, aj keď nemá nijakú zbraň. Odíde z mesta, v ktorom vyrastal. Odíde tam, kde si ho budú viac vážiť. Ľudia v dave si uvedomujú, že keď sa Mesiáš rozhodne niečo urobiť, nikto ho nemôže zastaviť.

História poskytuje množstvo dôkazov o tom, že Boh môže to isté urobiť aj dnes. Protagonisti Veľkej francúzskej revolúcie chceli zničiť všetko, čo poukazovalo na Boha. Biblia bola pálená na hraniciach. Každý, kto nechcel vzdať božskú poctu prostitútke Maillardovej, symbolu revolúcie a nového poriadku, bol sťatý gilotínou.

Počas tejto revolúcie zomrelo osemsto tisíc ľudí len preto, že odmietli vymeniť svojho Boha za obraz polonahej ženy. Zdalo sa, že viera a veriaci v Boha boli definitívne vyhubení. Ale bol to omyl.

Rovnako skončila snaha komunistov v minulom storočí v Rusku a u nás. Podobne dopadnú súčasné pokusy v Číne a na iných miestach na našej planéte.

Ježiš prišiel, aby dal šancu každému človeku, ktorý túži zmeniť seba a spoločnosť. Ponúka nám premenu. Najprv chce zmeniť mňa, potom celú spoločnosť.

Kým sa kresťania držali Biblie a Ježišovho učenia, menili svet k lepšiemu a pokračovali v Ježišovom poslaní. Aj my sa môžeme stať jeho súčasťou, ak sa rozhodneme prejsť s Ježišom pomedzi dav, ktorý ho chce zastaviť. Boha nemôže nikto zastaviť. Tak prečo nejsť s ním?

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi