Mária odpovedala anjelovi: „Ako sa to stane? Veď ja nepoznám muža.“ Anjel jej odpovedal: „Duch Svätý zostúpi na teba a zatôni ťa moc Najvyššieho, a preto aj dieťa bude sväté a bude nazvané Boží Syn.“

Lukáš 1,34.35

Ďalšou ženou, ktorú Lukáš spomína vo svojom rozprávaní o živote Ježiša Krista, je Mária. Na rozdiel od Alžbety nemá problém s neplodnosťou. Ešte je len zasnúbená s Jozefom. Ešte nežijú manželským životom, preto neprosí o dieťa.

Zaskočí ju návšteva anjela a ešte viac posolstvo, ktoré jej prináša: „Mária, staneš sa matkou Mesiáša! Čoskoro zistíš, že si tehotná. Buď však spokojná. Dieťa bude počaté z Ducha Svätého!“

Musel to byť poriadny šok. Ako môže otehotnieť, keď ešte nemajú ani dátum svadby? Otehotnieť pred svadbou je predsa hanba. Možno väčšia ako neplodnosť.

Mária sa tomu spočiatku bráni. Nevie si predstaviť hanbu, výsmech a možno aj nenávisť „svätých“, ktorí neuveria správe o „počatí z Ducha Svätého“.

Vôbec sa jej nedivím. O to viac obdivujem jej odvahu, s akou napokon v úžasnej dôvere v Boha povie: „Som služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova.“ (v. 38) Keď čítame Bibliu, často vyzdvihujeme odvahu a oddanosť Abraháma, Mojžiša, Dávida alebo Daniela. Rovnaký obdiv si zaslúži aj mladé dievča Mária. Podujme sa na úlohu, ktorá úplne zmení jej život. Stane sa matkou Mesiáša. Bude jeho prvou „učiteľkou“, aby sa neskôr stala jeho prvou „učeníčkou“.

Nie je to ľahká úloha, ale Mária to zvládne. Nie preto, že by bola azda „svätá“, ale preto, že dôveruje Bohu.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi