V sobotu ráno sme sa spolu s bratom Kambele, ktorý pracuje na našej farme vybrali opäť navštíviť náš zbor casd Sweswe. Pešo je to len 15 minút, takže ranná prechádzka krížom pomedzi obydlia a záhradky usadlíkov padla vhod. Privítali nás úprimné úsmevy. Už tu nie som ako nejaký neznámy „muzungu“ a cítim sa ako medzi svojimi.

Vďaka štedrosti súkromných darcov sme zaplatili nové kovové okná a dvere pre modlitebňu. Musím potvrdiť, že ich osadili poctivo a celkom dobre držia v stenách z hliny a rákosia, ktoré sú vystúžené drevenými stĺpikmi.

Zborové oznamy boli dlhé – ako asi všade na svete. Riešili však ako pomôcť jednej vdove, ktorej sa v týždni zrútilo obydlie. Na zajtra zorganizovali zborovú brigádu. Sestra poďakovala a vymenovala čo všetko treba doniesť. Ľudia sa prihlásili a každý sľúbil, že niečo z toho donesie. My zajtra na farme orieme pozemok kde rastie rákosie, ktorým sa vystužujú steny. Kambele hneď sľúbil, že to bude náš dar na stavbu…

Spolupatričnosť a vzájomná pomoc vytvárajú nepredstaviteľne silné putá medzi týmito ľuďmi. Namiesto aby sa sťažovali a búrili  proti systému – ktorý mimochodom nie je vôbec spravodlivý – oni si jednoducho pomáhajú ako skutoční bratia a sestry. Tak som premýšľal, či k takémuto praktickému kresťanstvu treba ešte pridať nejaké „kázanie“.

Po skončení sa jeden brat ponúkol, že ma odvezie na motorke späť na farmu. Trochu som argumentoval, že my sme dvaja s Kambelem a radi sa prejdeme atď. Moc to nebral. Jednoducho traja na motorke to je štandard, tak čo riešime… A odmietnuť službu, to sa naozaj nehodí.

Popoludní ma navštívili dvaja členovia zboru, ktorí vedú školu pre 450 detí. Pritom padla otázka – čo s deťmi, ktoré stratili rodičov, alebo zdroj príjmu a nebudú si môcť dovoliť zaplatiť to minimum na stravu a učebnice? „Jednoducho sa o ne staráme ďalej na vlastné náklady. Veď tie deti za to nemôžu a bez vzdelania naozaj nemajú budúcnosť…“

Tomu sa hovorí „požehnaná sobota“. A veru ešte mi chvíľu potrvá kým to zase všetko spracujem.

Viac o projektoch ADRA v Afrike a o možnosti podporovať túto prácu nájdete na stránkach www.adra.sk

Stanislav Bielik, riaditeľ ADRA Slovensko

 

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi