V tom kraji boli pastieri, ktorí v noci bdeli na poli a strážili svoje stádo. Zastal pri nich Pánov anjel a ožiarila ich Pánova sláva. Zmocnil sa ich veľký strach.

Evanjelium podľa Lukáša 2,8.9

Možno ste už počuli o Tedovi Williamsovi, mužovi so „zlatým hlasom“, ktorý do roku 1994 pracoval ako rozhlasový hlásateľ. No pre alkoholizmus, drogovú závislosť a kriminálne správanie sa z neho stal bezdomovec. Jedného dňa si ho pri ceste všimol reportér. Natočil krátky audiozáznam jeho nezabudnuteľného hlasu a ten potom zverejnil na internete. Reakcia prišla takmer okamžite. Ted dostal niekoľko pracovných ponúk a stal sa opäť hviezdou rozhlasového éteru. To sa stalo v roku 2011. Neskôr napísal knihu, v ktorej rozpráva o svojej ceste z ulice k nájdeniu seba samého a svojej viery. *
Koho si Boh vyberá ako svoje „hlasy“ k šíreniu evanjelia? Pokorných a ponížených. Dáva prednosť obyčajným ľuďom vedomým si vlastnej nedokonalosti pred učenými a pyšnými. To je Lukášova téma. V prvom storočí existovali dve skupiny ľudí, ktorí pre svoje nízke spoločenské postavenie nesmeli vystupovať na súde ako svedkovia: ženy a pastieri. Lukáš vo svojom evanjeliu zdôrazňuje, že prvými svedkami Ježišovho narodenia boli pastieri (Lk 2,8–10) a prvými svedkami jeho vzkriesenia boli ženy (Lk 24,1–12)! Naozaj šokujúce! Boh sa vždy zjavoval tým, ktorí boli odstrčení na okraj spoločnosti, pretože jediné, čo nás Bohu odporúča, je naša veľká núdza. Hoci pastieri v spoločnosti nemali takmer žiadne postavenie, nebesia ich privilegovali. Anjeli obišli chrám a namiesto toho prišli tam, kde títo pokorní ľudia strážili svoje stáda. A práve im bola zvestovaná tá najlepšia správa: „lebo v Dávidovom meste sa vám dnes narodil Spasiteľ, Kristus Pán.“ (Lk 2,11) Spasiteľ pre nich! A práve tak našli svoj „hlas“. Keď našli dieťa v jasliach, „pastieri sa potom vrátili, oslavovali a chválili Boha za všetko, čo počuli a videli, ako im bolo povedané.“ (v. 20) Stali sa prvými svedkami evanjelia po narodení Ježiša. Vnímate sa ako zavrhnutí spoločnosťou? Oznámim vám tú vôbec najlepšiu správu: máte Spasiteľa a On vám chce dať svoj hlas k šíreniu evanjelia!

* Wikipedia, s.v. „Ted Williams,“ last modified April 7, 2019, 8:37
* A.M. UTC, https://en.wikipedia.org/wiki/Ted_Williams_(voiceover_artist).

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi