Keď o tom uvažoval, zjavil sa mu vo sne Pánov anjel a povedal: „Jozef, syn dávida, neboj sa prijať Máriu, svoju ženu. Veď to, čo sa v nej počalo, je z ducha Svätého.“

Evanjelium podľa Matúša 1,20

Chvíľu mi trvalo, než som začala používať GPS navigáciu. Dovtedy som si vždy, keď som niekam išla prednášať, vopred vytlačila mapu, preštudovala ju a potom sa riadila sa podľa nej. Neskôr som GPS vzala „na milosť“ a zistila, že ma dokáže nielen bezpečne doviesť do cieľa, ale dokonca prepočítať trasu, kedykoľvek sa od nej odkloním. Môj život je v tomto podobný. Boh má svoju vlastnú „GPS“. A hoci veríme, že Boh vie všetko najlepšie, každý z nás niekedy s Božou navigáciou zápasí, pretože nie vždy rozumieme jeho cestám.
Veľkú útechu nachádzam v Matúšovom evanjeliu 1,18–25, kde spravodlivý človek stojí so svojimi plánmi proti plánom Božím. Jozef je okrem Ježiša jediný v tomto evanjeliu, kto je nazvaný „synom Dávidovým“ (v. 20), čím zakladá zákonnú kráľovskú rodovú líniu pre svojho syna, ktorého pomenuje Ježiš (v. 25). Jozef je spravodlivý a súcitný muž. Keď sa dozvie, že je jeho snúbenica tehotná, avšak nie s ním, rozhodne sa ju prepustiť. Nechcel však, aby bola ukameňovaná alebo verejne ponížená, a tak sa rozhodol „tajne ju prepustiť“ (v. 19). Áno, mal plány a premýšľal, ako ich uskutočniť. A práve vtedy sa Boh rozhodol prevziať iniciatívu, komunikovať s ním a prevrátiť jeho plány naruby: „Keď o tom uvažoval, zjavil sa mu vo sne Pánov anjel a povedal: ,Jozef, syn Dávida, neboj sa prijať Máriu, svoju ženu. Veď to, čo sa v nej počalo, je z Ducha Svätého.‘“ (v. 20) Všimli ste si to? Jozef sa bál. Vyhodnotil situáciu a chcel konať podľa svojho úsudku. Boh mu však predstavil úplne novú perspektívu a informoval ho, že toto dieťa bolo počaté z Ducha Svätého (skutočnosť, ktorá je v tejto perikope spomenutá dvakrát; verše 18, 20). Som veľmi vďačná za Božiu navigáciu. Častokrát si robím vlastné plány podľa svojho uhla pohľadu, ale Boh ich potom úplne zmení. Dôverujme Božej perspektíve. On vie viac než my. Ten, ktorý našiel spôsob, ako nás zachrániť, určite vie, ako nás viesť!

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi