Vtedy Ježiš povedal: „Neboli vari očistení desiati? Kde sú ostatní deviati?“

Evanjelium podľa Lukáša 17,17

Existujú miesta, kde sa lámu sociálne a etnické bariéry, pretože tvárou v tvár vyššej realite strácajú význam. Jedným z takýchto miest sú nemocnice. Počas liečby rakoviny mojich rodičov som strávila veľa času v čakárňach na chirurgii, pohotovosti či v onkologických centrách a uvedomila si, že pokiaľ ide o bolesť a chorobu, všetci sme na tom rovnako. Nejako sa všetci vo svojej ľudskosti zjednotíme a modlíme sa za pozitívny výsledok.
V Ježišovej dobe tým, čo prelomilo sociálne bariéry, bolo malomocenstvo. Keď Ježiš vstúpil do jednej dediny, obďaleč stálo desať malomocných mužov (Lk 17,12). Zákon vyžadoval, aby malomocní žili oddelene od zvyšku spoločnosti (Lv 13,45.46; Nm 5,2). Desať mužov hlasno volalo: „Ježiš, Učiteľ, zmiluj sa nad nami!“ (Lk 17,13) Ježiš takú prosbu nikdy neprehliadne. Ale namiesto aby ich uzdravil, povedal im, aby sa ukázali kňazom.
„A keď odchádzali, boli očistení.“ (v. 14) Boli uzdravení na ceste za kňazom, ktorý ich mal vyhlásiť za čistých. „Jeden z nich, len čo spozoroval, že je uzdravený, vrátil sa a mocným hlasom oslavoval Boha. Pri Ježišových nohách padol na tvár a ďakoval mu. Bol to Samaritán.“ (v. 15.16) Úžasné! Keď muž zistil, že je uzdravený, vrátil sa a urobil tri veci. Hlasno oslavoval Boha, grécky phones megales, čo sú dve slová, ktoré tvoria slovo „megafón“! Padol pred Ježišom, zdrojom svojho uzdravenia, v úcte a pokore k jeho nohám a poďakoval mu. Až potom sa čitateľ dozvedá šokujúcu skutočnosť. Ten, kto sa vrátil, bol Samaritán. Cudzinec! (v. 16) Uzdravených bolo všetkých desať malomocných, pretože Boh je milosrdný aj k nevďačným (Lk 6,35.36). Ale iba tento cudzinec spoznal Ježišovo milosrdenstvo. Bol nielen uzdravený, ale aj zachránený (Lk 17,19). Ako Samaritánovi by mu pravdepodobne nebolo umožnené vstúpiť do chrámu, ale skutočný Chrám prišiel, aby ho uzdravil! Ježiš prelomil bariéry. Kiež sú naše životy megafónom, ktorý oslavuje, chváli a ďakuje Bohu za milosť, ktorú nám všetkým v Ježišovi daroval!

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi