Zotrie im z očí každú slzu a smrť už viac nebude, ani smútok, ani nárek, ani bolesť už nebude, lebo čo bolo skôr, sa pominulo.

Zjavenie Jána 21,4

Keď Adam s  Evou prestali dôverovať Stvoriteľovi, vstúpil do sveta hriech. Pokúsili sa problém vyriešiť vlastnými silami. Victor Hamilton vysvetľuje: „Riešenie novej situácie, ktoré tento pár vymyslel, je pochabé. Potom, čo sa dopustili hriechu a teraz žijú s jeho bezprostrednými dôsledkami, so skúsenosťou hanby a stratou nevinnosti, sa pokúšajú problém sami zmierniť. Namiesto aby ich vina priviedla späť k Bohu, vedie ich k sebaospravedlňujúcemu a sebaochrannému činu. Musia sa zahaliť.“ *
Svoj skutok však nedokázali napraviť. Okrem strachu, hanby a viny spôsobených hriechom (Gn 3) zažijú aj bolesť a smrť (v. 16, 19). Príbeh z Genezis by bol najsmutnejšou a najbeznádejnejšou udalosťou vo vesmíre, keby tu Biblia skončila. Ale nekončí! Všetko sa týmto príbehom ešte len začína. Boh dáva svoje zasľúbenia, ktoré ľudstvu prinášajú nádej. Oznamuje, že toto nie je koniec. Boh povedal pokušiteľovi: „Nepriateľstvo ustanovujem medzi tebou a ženou, medzi tvojím potomstvom a jej potomstvom; ono ti rozšliape hlavu, ty mu však zraníš pätu!“ (Gn 3,15) Boh sľúbil svojim deťom obnovu a celá Biblia je príbehom o vykúpení. Sami sme to napraviť nemohli, potrebovali sme Spasiteľa, ktorý by hada porazil. Ježiš niesol náš hriech na kríž a zvíťazil nad zlom a jeho následkami. Som veľmi vďačná, že na novej zemi už dôsledky pádu nebudú existovať: „Zotrie im z očí každú slzu a smrť už viac nebude, ani smútok, ani nárek, ani bolesť už nebude, lebo čo bolo skôr, sa pominulo.“ (Zj 21,4) Ak sa nad niečím trápite alebo smútite, chváľte Ježiša za to, že dosiahol víťazstvo, ktoré odstráni všetky následky hriechu raz a navždy. Vieme, ako sa všetko skončí! Ježiš zvíťazí!

* Hamilton, Victor P. The Book of Genesis: Chapters 1–17. NICNT Grand Rapids, MI: Eerdmans, 1990, s. 191.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi