„Ja som sa nato narodil a nato som prišiel na svet, aby som vydal svedectvo pravde. Každý, kto je z pravdy, počuje môj hlas.“ Pilát mu povedal: „Čo je pravda?!“

Evanjelium podľa Jána 18,37.38

Ak budete hľadať význam slova „pravda“, nájdete definíciu, ktorá hovorí, že je to zhoda poznania alebo tvrdenia so skutočnosťou; že má súvis s pojmami vernosť a úprimnosť; a tiež odkaz na termín „Boh“. * Otázku vzťahujúcu sa k dnešnej téme položil Pilát potom, čo mu Ježiš zjavil, že prišiel vydať svedectvo pravde!
Všetci chceme vedieť, čo je „pravda“, najmä keď stojíme pred zásadnými a neistými okamihmi svojho života. V Jánovom evanjeliu nájdeme tridsaťšesť veršov (SEB), v ktorých sa slovo „pravda“ či „pravdivý“ nachádza. Od samého začiatku Ján opisuje pravdu ako podstatu toho, kto je Ježiš: „plný milosti a pravdy“ (Jn 1,14); „milosť a pravda prišli skrze Ježiša Krista“ (v. 17). Naproti tomu diabol je opísaný ako úplný klamár: „v ňom niet pravdy. Keď hovorí lož, hovorí z toho, čo mu je vlastné, pretože je klamár a otec lži.“ (Jn 8,44) Satan, Boží protivník, klame od samého začiatku, keď pokúšal ľudí v záhrade Eden (Gn 3). Klamal Adamovi a Eve, že nebudú pre svoju neposlušnosť čeliť neblahým následkom, a všetci vieme, ako sa to skončilo! Keď sa mu nedarí pokúšať nás po tejto stránke, klame o tom, že si môžeme zaslúžiť spasenie svojimi dobrými skutkami či svojím pôvodom, alebo nám hovorí, že sme zašli príliš ďaleko a že pre ľudí, ako sme my, už žiadne spasenie neexistuje. Na druhej strane, Ježiš sa predstavil ako Pravda: „Ja som cesta, pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa.“ (Jn 14,6) Neexistuje iná cesta spasenia ako skrze Ježiša, pretože On je Pravda a nie je v ňom žiadna lož. Povedal: „poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí. …Ak vás teda Syn vyslobodí, budete naozaj slobodní.“ (Jn 8,32.36) On je najvyšším hlasom pravdy. Môžeme dôverovať: Jeho obeti za nás, Jeho zasľúbeniam, slovu, záchrane, slobode a večnému životu. Pretože On je Pravdou.

* Merriam-Webster, s.v. „Truth (n.),“ Accessed April 17, 2019, https://www.merriam-webster.com/dictionary/truth.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi