Hovorím vám: Tak aj v nebi bude väčšia radosť nad jedným hriešnikom, ktorý robí pokánie, ako nad deväťdesiatimi deviatimi spravodlivými, ktorí pokánie nepotrebujú.

Evanjelium podľa Lukáša 15,7

Pri štúdiu organizačného správania som sa zoznámila s konceptom reifikácie, ktorý sa používa v podnikovej psychológii. Toto slovo označuje pridanú abstraktnú hodnotu či význam predmetu, ktorý by inak sám o sebe veľkú hodnotu nemal. Ak si firma najme externého podnikového konzultanta, ktorý má pomôcť vykonať zmeny, musí sa pred návrhom odstrániť určité predmety, ako sú obrazy a dekorácie, najprv zoznámiť s osobitným významom alebo emocionálnou hodnotou, ktorú tieto predmety môžu mať pre zamestnancov. Inými slovami, konzultant musí vziať do úvahy reifikáciu daného predmetu a zachovať ju.
V živote existuje veľa vecí, ktoré prevyšujú svoju matematickú alebo finančnú hodnotu, ako sú napríklad fotografie či spomienky. A pokiaľ ide o ľudí a zvieratá, tí sú skrátka nenahraditeľní. Ježiš rozprával skupine náboženských vodcov, ktorí naňho reptali, že jedáva s hriešnikmi, podobenstvo o stratenej ovci (Lk 15,1– 7). Podobné podobenstvo sa nachádza v Matúšovom evanjeliu 18,12–14. Tu je však uvedené v súvislosti s nájdením niekoho, kto sa „zatúlal“ ďaleko od Božieho kráľovstva. Lukáš v tomto podobenstve hovorí o nebeskej horlivosti pri hľadaní stratených a radosti z ich nájdenia. „Ak niekto z vás má sto oviec a jednu z nich stratí, či nenechá tých deväťdesiatdeväť na púšti a nevydá sa za stratenou, kým ju nenájde?“ (Lk 15,4) Podobenstvo je jednou dlhou otázkou, ktorá znie: „Kto z vás by neurobil to isté?“ Keby ste mali päť detí a jedno z nich by sa stratilo, vytiahli by ste kalkulačku a povedali: „To je v poriadku, zostalo mi osemdesiat percent potomstva?“ Samozrejme, že nie! Pátrali by ste po dieťati tak dlho, horlivo a neúnavne, kým by sa nenašlo. Zmyslom podobenstva nie je zistiť, kto sa staral o tých deväťdesiat de väť oviec, keď bol pastier preč, ale uvedomiť si, akú hodnotu Pastier prikladá každej z nich. Hodnota každej ovce je sto percent pre to, čo znamená pre Pastiera. Vaša hodnota v očiach nebies je nesmierna a nekonečná. Keby si bol ty jediný stratený, Ježiš by zomrel práve za teba. Znamenáš pre neho neskutočne veľa. Nevzdá to a bude ťa stále hľadať!

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi