Je ako horčičné zrnko, ktoré je po zasiatí do zeme najmenšie zo všetkých semienok na zemi, ale zasiate vzíde a býva mohutnejšie ako všetky iné rastliny a vyháňa také veľké konáre, že v jeho tieni môžu hniezdiť nebeské vtáky.

Evanjelium podľa Marka 4,31.32

O fyzike toho veľa neviem, ale pochopila som, že keď bol objavený atóm, bola to najmenšia známa častica hmoty. Potom však boli vnútri atómového jadra objavené protóny a neutróny! Protónová terapia je v súčasnosti najpresnejšou dostupnou radiačnou terapiou. Bývam neďaleko lekárskeho zariadenia v Loma Linda, kam sa chodí do Centra protónovej liečby liečiť veľa ľudí s rakovinou prostaty, prsníka a pľúc. Ako je možné, že niečo také malé, voľným okom neviditeľné, môže poskytnúť takú veľkú liečivú silu?
V židovskej kultúre bola horčica príslovečne najmenším semienkom. Ježiš si ju preto vybral ako podobenstvo predstavujúce „kontrastné rozmery“ Božieho kráľovstva a zdôraznil jej rast. „Na čo môže byť také malé semienko?“ napadne niekomu. A predsa, keď je zasiate, vyrastie do tej miery, že sa stane najväčšou medzi záhradnými rastlinami. Dokonca má také veľké vetvy, „že v jeho tieni môžu hniezdiť nebeské vtáky“ (Mt 4,32). Novorodeniatko uložené v jasliach nespĺňalo mesiášske očakávania izraelskej elity. Dokonca aj Ježišova verejná služba učenia a uzdravovania bola taká prostá, že v žiadnom prípade nemohla naplniť židovské očakávania o Mesiášovi. A čo skupina podivných nasledovníkov, ktorých si Ježiš vybral ako prvých učeníkov? Áno, je to tak. Počiatky Božieho kráľovstva vyzerali malé a bez veľkého potenciálu. A čo Golgota? Kríž sa zdal byť koncom všetkých kráľovských nádejí! Napriek tomu sa práve v jeho smrti a vzkriesení naplnili dávne vykupiteľské proroctvá! Tvárou v tvár svojim žalobcom Ježiš poukázal na budúcu veľkosť svojho kráľovstva: „Ja som. Uvidíte Syna človeka sedieť po pravici Moci a prichádzať s nebeskými oblakmi.“ (Mk 14,62) Čoskoro sa pred Ježišovým menom skloní každé koleno na zemi i na nebi (Flp 2,10). Nikdy nepodceňujte moc semienka evanjelia, aj keď je zasiate do tých najmenej pravdepodobných ľudských sŕdc! O jeho rast sa postará sám Boh!

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi