Dávajte a bude dané aj vám — mieru dobrú, natlačenú, natrasenú a vrchovatú vám dajú do lona. Akou mierou meriate, takou bude namerané aj vám.

Evanjelium podľa Lukáša 6,38

Keď som bola kazateľka pre mládež, usporiadali sme veľkonočnú výstavu výtvarných diel. Vyzvali sme všetkých, aby sa zapojili a poslali svoje výtvarné práce. Dodnes si spomínam na mnoho úžasných umeleckých diel. Jeden z obrazov, jednoduchý, a pritom s hlbokou myšlienkou, mi utkvel v pamäti. Malý hrnček, v ktorom „sa hanbilo“ pár zrniečok a vedľa veľká nádoba plná ryže, ktorá z nej doslova „pretekala“ všade okolo. Na štítku malého hrnčeka stálo: „Čo očakávame od Boha.“ Pri veľkej nádobe bolo napísané: „Čo nám Boh chce dať.“
Štedrosť, ktorá charakterizuje Božie kráľovstvo, nie je spravodlivá – je extravagantná a šokujúca! Boh svoju milosť bohato rozdáva nám všetkým, ktorí si jeho láskavosť vôbec nezaslúžime. Želá si, aby jeho nasledovníci uplatňovali rovnaký princíp veľkorysého milosrdenstvo voči druhým. „Ale milujte svojich nepriateľov! Robte im dobre! Požičiavajte a nič za to nečakajte! Tak bude hojná vaša odmena a budete synmi Najvyššieho, lebo on je dobrý aj k nevďačným a zlým. Buďte milosrdní, ako je milosrdný aj váš Otec.“ (Lk 6,35.36) Tieto dva verše sú zhrnutím predchádzajúcej časti, v ktorej Ježiš svojim nasledovníkom hovorí, aby sa k druhým, dokonca aj k tým, ktorí im ublížili, správali veľkoryso (v. 27–34). Prečo sa máme takto správať? Dôvod vychádza z poznania toho, ako Boh zaobchádza s nami. On sám je láskavý aj k zlým a nevďačným. „Dávajte, a bude dané aj vám – mieru dobrú, natlačenú, natrasenú a vrchovatú… Akou mierou meriate, takou bude namerané aj vám.“ (v. 38) Ježišova ilustrácia predstavuje scénu z trhu: štedrý obchodník nie je len poctivý alebo spravodlivý, ale rozhodne sa nasypať do vrchného šatu zákazníka mieru natlačenú a vrchovatú. Boh nás takto miloval skôr, ako sme sa stali jeho priateľmi. Je to náš štedrý Boh, ktorý je milosrdný k úbohým hriešnikom, ako sme my. Teraz od nás žiada, aby sme boli sprostredkovateľmi jeho prehojného milosrdenstva, milovali svojich nepriateľov, odpúšťali a dávali bez toho, aby sme čokoľvek očakávali na oplátku. Buďme tými, skrze ktorých prúdi Jeho milosrdenstvo!

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi