Nato sa obrátil k žene a Šimonovi povedal: „Vidíš túto ženu? Vošiel som do tvojho domu a nedal si mi vodu na nohy, no táto žena mi slzami zmáčala nohy a svojimi vlasmi ich poutierala.“

Evanjelium podľa Lukáša 7,44

Zastavila som na čerpacej stanici natankovať. Blízko vstupu do obchodu posedával bezdomovec. Nežiadal okoloidúcich o peniaze, aj keď bol očividne bez prostriedkov. V tej chvíli z auta vystúpil muž a pristúpil k nemu. Podal mu nejaké bankovky a chvíľu sa s ním rozprával, urobil si naňho čas. Jeho súcit a láskavosť na mňa urobili veľký dojem. Často sme povolaní zdieľať Ježišovu milosť prostredníctvom jednoduchých láskavých skutkov, napríklad byť k druhým empatický, nie kritický, zdieľať s nimi ich pocity a prejavovať im čistú lásku a súcit. V nedokonalom svete si vždy nájdeme dôvody k strachu a kritike. Boh nás však žiada, aby sme našli spôsoby, ako jeho bezpodmienečnú lásku zdieľať vľúdne a bez predsudkov.
Jeden farizej pozval Ježiša, aby s ním povečeral. Či už bol motív jeho pozvania uctiť si ho, alebo ho vlákať do pasce, Ježiš ponuku prijal. Do rovnakého domu prišla aj žena, o ktorej bolo známe, že je hriešnica, a „s plačom pristúpila odzadu k jeho nohám, začala mu ich máčať slzami a utierať svojimi vlasmi. Bozkávala mu nohy a natierala ich voňavým olejom.“ (Lk 7,38) Keď to zbožný muž uvidel, miesto citlivej reakcie či prejavu empatie sa mu v mysli vynorila tvrdá kritika na adresu Ježiša i ženy hriešnice (v. 39). V reakcii na to sa Ježiš farizeja opýtal: „Vidíš tú ženu?“ (v. 44) Naozaj ju vidíš? Ďalej láskavým spôsobom vysvetľoval jej konanie. Verejne vyhlásil, že jej hriechy boli odpustené a môže ísť v pokoji (v. 48.50). Je vo vašom živote, v práci, škole alebo susedstve niekto, koho potrebujete vidieť a zdieľať s ním Božie milosrdenstvo? O jeho láskavosť sa s druhými delíme nie preto, že by sme boli dokonalí, ale preto, že sami Božiu milosť veľmi potrebujeme a On nás miluje bez ohľadu na naše slabosti. „Ako vyvolení Boží, svätí a milovaní, oblečte si milosrdný súcit, dobrotivosť, pokoru, miernosť, trpezlivosť.“ (Kol 3,12) Kiež sa o jeho milosť otvorene a ochotne delíme!

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi