Ježiš mu to však nedovolil, ale mu povedal: „Choď domov k svojim a porozprávaj im, čo všetko ti urobil Pán a ako sa nad tebou zmiloval.“

Evanjelium podľa Marka 5,19

Pri zájazde „po Pavlových stopách“ sme dorazili do Filíp. Práve v tomto meste sa stal prekážkou kázania evanjelia zlý duch, ktorý hovoril ústami otrokyne. Pavol v mene Ježiša prikázal duchovi, aby odišiel, a tak sa aj stalo (Sk 16,16–21). Keďže strati la vešteckého ducha a jej majitelia tak prišli o výnosný biznis, rozčúlili sa a postarali sa o to, aby Pavol so Sílasom skončili vo väzení.
Počas svojej služby sa Ježiš snažil priniesť spásu, uzdravenie a obnovu každému, s kým prišiel do styku. No nie každý prijal to, čo ponúkal. Ako ukazuje aj úvodný príbeh, niekedy ľudia dávali prednosť peniazom a zisku pred uzdravením a spasením. Keď sa Ježišovi poslucháči stretli s úžasným nadprirodzeným prejavom Božej milosti a moci, reagovali rôzne. Niektorí sa hnevali, iní sa báli a žiadali Ježiša, aby odišiel, ďalší sa odovzdali jeho láske a túžili ho nasledovať. Keď čítame príbeh o vyháňaní gerazského démona, stretneme sa s oboma reakciami. Zlí duchovia oslovovali Ježiša menom: „Ježiš, Syn Boha Najvyššieho“ (Mk 5,7). Ježiš znamená „Boh zachraňuje“ (Mt 1,21) a jeho snaha bola zrejmá: zachrániť a obnoviť. Keď Ježiš prikázal zlým duchom, aby posadnutého muža opustili, démoni ho požiadali o povolenie vstúpiť do veľkej čriedy ošípaných. Keď im bolo vyhovené, ošípané sa utopili v mori, čo odhalilo konečný zámer satana (Mk 5,10–14). Pastieri oznámili, čo sa stalo, a miestni obyvatelia potom naliehali na Ježiša, aby odišiel. Dali prednosť peniazom pred nápravou. Zástup sa bojí, Ježiša odmieta. Uzdravený muž, oblečený a pri zmysloch, však prosí Ježiša, aby ho smel sprevádzať (v. 17.18). Zástup aj muž o niečo žiadajú. Jedni prosia: „Odíď!“, zatiaľ čo muž prosí o dovolenie nasledovať ho. Ježiš z tohto miesta odchádza, ale jeho snaha o záchranu pokračuje. Poveril muža, aby po celom kraji hlásal Božie milosrdenstvo. Ježiš nikdy nevnucuje svoju prítomnosť svojim stvoreniam, napriek tomu sa nevzdáva vo svojom úsilí hľadať stratených.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi