Alebo si myslíte, že tí osemnásti, na ktorých padla veža v Siloe a zabila ich, boli väčší vinníci ako ostatní obyvatelia Jeruzalema?

Evanjelium podľa Lukáša 13,4

Práve som nastúpila ako pomocná kazateľka v jednom zbore, keď 11. septembra 2001 došlo k najhoršiemu teroristickému útoku na Spojené štáty. Bola som v tom čase v kancelárii a premýšľala, prečo sa nikto iný nedostavil na naše kazateľské stretnutie. Až tu niekto konečne zatelefonoval a povedal mi o tragédii, ktorá sa odohrala. Nasledujúci víkend sme všetci s napätím čakali, o čom bude ordinovaný kazateľ kázať. Na tú tému nikdy nezabudnem. Bol to práve text z Lukášovho evanjelia 13,4.
V starovekej židovskej kultúre, rovnako ako mnohí dnes, vykladali nepriazeň osudu a nešťastia ako priamy Boží súd nad tými najhriešnejšími (Jn 9,1.2). Keď bola Ježišovi prinesená správa o Galilejčanoch, „ktorých krv zmiešal Pilát s ich obetami“ (Lk 13,1), čo bolo výsledkom Pilátovho konfliktného vzťahu k Židom, Ježiš upozornil na skutočnosť, že všetci ľudia sú hriešni a potrebujú pokánie. Tvrdil, že len preto, že títo Galilejčania takto trpeli, nie sú väčšími hriešnikmi než ostatní (Lk 13,2). V reči, ktorá nasledovala, Ježiš odmietol výklad, že tí, ktorí sa stali obeťou pádu veže v Siloe (pravdepodobne na juhovýchodnom rohu jeruzalemských hradieb), boli horšími ľuďmi ako ostatní, kto rí žili v Jeruzaleme. Obe udalosti Ježiš uzatvára rovnakým napomenutím: „Nie, hovorím vám, ale ak nebudete robiť pokánie, všetci podobne zahyniete.“ (v. 3. 5) Výskyt slova všetci v jeho odpovediach ukazuje na zovšeobecnenie hriešneho stavu (v. 2–5). Ježiš sa vyslovuje proti priraďovaniu stupňov hriešnosti podľa miery nešťastia a varuje pred samoľúbosťou a považovaním sa za lepšieho než ostatní. Dáva jasne najavo, že všetci sme hriešnici, ktorí potrebujú pokánie. Všetci potrebujeme Spasiteľa. Máme len dve možnosti: zahynúť, alebo uveriť v toho, ktorý zomrel namiesto nás. Ježiš zvíťazí! A my si môžeme zvoliť jeho víťazstvo, ktoré za nás vydobyl.
„Lebo všetci zhrešili a nemajú Božiu slávu. Ospravedlňovaní sú zadarmo, jeho milosťou, vykúpením v Ježišovi Kristovi.“ (Rim 3,23.24)

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi