… a aby tak dosiahli odpustenie hriechov a účasť medzi tými, ktorí sú posvätení vierou vo mňa.

Skutky apoštolov 26,18

Zúčastnila som sa mnohých stretnutí pre ženy. Pri jednom z nich dostali všetky ženy malé papieriky, na ktoré mali napísať začiatočné písmeno hriechu, ktorý ich ťaží a chcú ho odovzdať Bohu, aby vierou v Ježiša prijali odpustenie. Potom sme všetky vstali, vložili svoje papieriky na kríž, a tým znázornili duchovné odovzdanie svojej viny. Bol to veľmi silný zážitok. Mnoho účastníčok cítilo, že ich bremeno je preč.
Hriech je ťažké bremeno a mnoho ľudí žije v tieni viny a hanby. V knihe Skutkov sa rozpráva o Pavlovom obrátení a poverení na ceste do Damasku (Sk 26,1–23). Pavol tu vysvetľuje, že odpustenie hriechov vierou v Ježiša je hlavnou myšlienkou toho, čo bol poverený hlásať: „… aby si im otvoril oči, nech sa odvrátia od tmy k svetlu a od satanovej moci k Bohu a aby tak dosiahli odpustenie hriechov a účasť medzi tými, ktorí sú posvätení vierou vo mňa.“ (v. 18) Tento motív sa v Ježišových slovách zaznamenaných evanjelistom Lukášom opakuje, pretože rovnaké poverenie dal Ježiš svojim učeníkom v poslednej kapitole Lukášovho evanjelia: „A povedal im: ‚Tak je napísané, že Kristus bude trpieť, tretieho dňa vstane z mŕtvych a v jeho mene sa bude všetkým národom, počnúc od Jeruzalema, hlásať pokánie na odpustenie hriechov.‘“ (Lk 24,46.47)
Pavol ďalej zdôraznil, že okrem odpustenia je tu isté dedičstvo pre tých, ktorí boli posvätení vierou v Ježiša (Sk 26,18). Kristus zdôraznil, že tí sú vyhlásení za „oddelených / svätých“ nie preto, že sú bez hriechu alebo dokonalí, ale na základe viery „vo mňa“ (v. 18). Odpustenie hriechov skrze vieru v Ježišovu obeť je ústredná téma posolstva kresťanskej cirkvi. Ak prijmeme jeho odpustenie, iste obdržíme nezaslúžené večné dedičstvo. Vložte svoje hriechy na jeho kríž a žite vo svetle a radosti z večného spasenia!

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi