Keď to povedal, vyzval ho: „Nasleduj ma!“

Evanjelium podľa Jána 21,19

O koňoch toho veľa neviem, ale považujem ich za úžasné zvieratá. Keď som raz zazrela kone s klapkami na očiach, zaujímala som sa, prečo ich musia mať. Zistila som, že kone majú periférne videnie a niekedy potrebujú klapky na oči, aby sa mohli sústrediť na to, čo je pred nimi, nie na to, čo je na boku alebo za nimi. Klapky pomáhajú koňom udržať správny smer. Máte niekedy pocit, že vaša myseľ potrebuje klapky, aby ste sa mohli sústrediť na to, čo je najdôležitejšie?
Našu myseľ môžu rozptyľovať stovky otázok: „Čo keby?“, „Čo ak?“, „Čo teraz?“, „Čo potom?“ a mnoho ďalších. Aj učeníkovi Petrovi hlavou vírili takéto otázky. Potom, čo ho Ježiš poveril, aby „pásol jeho ovce“ (Jn 21,15–17), zjavil mu niečo o jeho budúcnosti (v. 18). V čase písania Jánovho evanjelia už bol Peter po smrti, zomrel mučeníckou smrťou. Ján preto pridáva informáciu „do zátvorky“, v ktorej Ježišove slová komentuje: „To povedal, aby naznačil, akou smrťou oslávi Boha.“ (v. 19) Predtým Peter povedal Ježišovi, že je pripravený ísť s ním na smrť (Lk 22,33), a tejto výsady sa mu dostalo.
Keď Ježiš Petrovi zjavil jeho budúcnosť, povedal mu: „Nasleduj ma.“ Peter sa odhalením budúcich udalostí nemal nechať rozptýliť, mal sa sústrediť na nasledovanie Ježiša. Peter bol horlivým učeníkom, no jeho pozornosť často odvádzali zo správneho smeru „vedľajšie veci“, ako tomu bolo vo vlnách pri búrke na jazere alebo vtedy, keď použil meč pri Ježišovom zatknutí. Ani tentoraz to nebola inak. Keď videl, že za nimi ide Ján (Jn 21,20), chcel vedieť, čo sa stane s ním! Povedal Ježiš niečo o Jánovej budúcnosti? „Keď Peter videl tohto učeníka, povedal Ježišovi: ‚Pane, čo bude s týmto?‘ Ježiš mu odpovedal: ‚Ak ho chcem nechať, kým neprídem, čo ťa do toho? Ty ma nasleduj!‘“ Druhýkrát Ježiš Petrovi nariaďuje, aby sa sústredil, nasledoval ho a ostatné nechal na ňom. Ten, ktorý nás vykúpil, má plne pod kontrolou náš život, našu smrť i budúcnosť. Má vo svojej láskavej starostlivosti aj našich blízkych. Môžeme mu dôverovať! Naša existencia je v jeho rukách. Sústreďme sa na jeho nasledovanie!

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi