Ježiš jej povedal: „Ja som vzkriesenie a život. Kto verí vo mňa, aj keď zomrie, bude žiť. Nik neumrie naveky, kto žije a verí vo mňa. Veríš tomu?“

Evanjelium podľa Jána 11,25.26

Keď som bola malá, išli sme do Uruguaja, odkiaľ pochádzali moji rodičia. Táto krajina patrí medzi najväčšie svetové náleziská ametystov, polodrahokamov sýto fialovej farby. Nejaké sme vtedy dokonca pri výletoch našli. Nie som odborník na horniny a minerály, ale spomínam si na kontrast medzi šedastým, tuctovým povrchom kameňa a jeho nádherným fialovým stredom. Akonáhle ho otvoríte, naskytne sa vám úchvatný pohľad – fialový kryštál sa vám predvedie v celej svojej nádhere!
Lazár bol mŕtvy štyri dni (Jn 11,17). Výmena názorov medzi Ježišom a Martou v súvislosti s jeho smrťou (Jn 11,21–27) patrí medzi najúžasnejšie rozhovory o viere. Aby sme tejto štruktúre lepšie porozumeli, predstavte si kryštál alebo nejaké ovocie s tromi vrstvami. Tieto tri vrstvy reprezentujú tri úrovne viery, ktoré sa v tomto príbehu rozvíjajú. Marta začne potvrdením viery v to, že Boh Ježiša počuje a že mu dá všetko, o čo požiada, hoci si mohla myslieť, že Ježiš premeškal príležitosť na Lazárove uzdravenie (v. 21.22). Vie, že modlitba funguje. Nazvime túto prvú úroveň „ako veriť v Krista“. Fáza „ako“ je v kresťanskom živote dôležitá. Je zložená z viery, modlitby, štúdia Biblie a ďalších duchovných disciplín. Je toho však oveľa viac. Ježiš hovorí: „Tvoj brat vstane z mŕtvych!“ (v. 23) a Marta odpovie, že vie, že jej brat vstane pri vzkriesení (v. 24). Túto druhú úroveň nazveme „v čo veriť“. Učenie je veľmi dôležité. Je tu však ešte niečo viac. „Ježiš jej povedal: ,Ja som vzkriesenie a život. Kto verí vo mňa, aj keď zomrie, bude žiť. Nik neumrie naveky, kto žije a verí vo mňa. Veríš tomu?‘“ (v. 25.26) Táto tretia a najhlbšia úroveň viery je najdôležitejšia. „Kto“ v kresťanskej viere. Ježiš chcel, aby Marta verila jemu. V kresťanskej viere je úroveň „ako“ a „čo“ prostriedkom vedúcim k cieľu. Tým je osoba Ježiša Krista. Kresťanskú náuku a jej disciplíny musíme využívať ako slamky, ktorými pijeme živú vodu. Sú tu pre nás, aby sme sa priblížili k Ježišovi, ktorý je tým úžasným, drahocenným stredom. Nech sa aj pre nás stane centrom nášho života!

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi