Tak prišli do Jeruzalema. keď vošiel do chrámu, začal vyháňať tých, čo v chráme predávali a kupovali. Peňazomencom poprevracal stoly a predavačom holubov pulty.

Evanjelium podľa Marka 11,15

Ježiš vošiel do chrámu a v spravodlivom rozhorčení „nedovolil, aby niekto niečo prenášal cez chrám“ (v. 16). Dokážete si predstaviť, ako so zdvihnutou rukou zakazuje prenášať rôzny tovar cez chrámové nádvorie? Mapy starovekého Jeruzalema nám poodhaľujú, o čom je tu reč. Medzi Olivovou horou a mestom bola skratka, ktorá viedla cez chrámové nádvorie pohanov. Obchodníci aj nakupujúci si tadiaľto skracovali cestu, aby nemuseli celý chrám, ktorý bol naozaj veľkou stavbou, obchádzať.
Po prekliatí figovníka (Mk 11,12–14) Ježiš zamieril do chrámu. Videl, ako sa faloš halí rúškom zbožnosti, a to už bolo naňho veľa. Za celú Ježišovu verejnú službu sme svedkami len jedného jediného prudkého prejavu: „Tak prišli do Jeruzalema. Keď vošiel do chrámu, začal vyháňať tých, čo v chráme predávali a kupovali. Peňazomencom poprevracal stoly a predavačom holubov pulty. Nedovolil, aby niekto niečo prenášal cez chrám.“ (v. 15.16) Všetci sú ohromení! Historické dáta odhaľujú, že približne do roku 30 n. l. sa trhovisko s obetnými zvieratami nachádzalo na Olivovej hore a bolo plne pod kontrolou vtedajších vládcov židovského národa. Približne v tejto dobe zrejme veľkňaz povolil obchodovanie aj na vonkajšom chrámovom nádvorí, aby vytvoril konkurenčné obchodné prostredie. Ježiš však všetkých týchto nakupujúcich aj predávajúcich rovnako ako peňazomencov vyhodil. Miesto, kde mala byť zjavená Božia milosť a kde mal byť kajúcnik vrúcne prijatý, sa stalo svätokrádežnou, pokrivenou, pyšnou inštitúciou sústredenou na seba a nasiaknutou biznisom. Vrcholom rúhania bol prázdny, sebestačný, pokrytecký náboženský systém tváriaci sa ako zbožný. Ježišova moc prevládla. „Jeho učeníci si spomenuli, že je napísané: ,Horlivosť za tvoj dom ma strávi.‘“ (Jn 2,17) Ak chcete celú scénu vidieť jasnejšie, predstavte si rodiča, ktorý bráni svoje šikanované dieťa. Boh vždy stojí na strane utláčaných.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi