Rabbi, pozri! Figovník, ktorý si preklial, vyschol.

Evanjelium podľa Marka 11,21

Keď som bola malá, bývali sme v Buenos Aires za adventistickým vydavateľstvom. Hoci sme bývali v meste, mali sme dvorček s figovníkmi. Medzi nimi bol aj jeden veľký strom, ktorý každý rok prinášal bohatú úrodu veľkých a sladkých fíg. Vždy sme sa oň dobre starali a tešili sa na skorú úrodu plodov, ktorým sme hovorili „Breba figy“. Tie sa objavili oveľa skôr ako zvyšok úrody. Boli také sladulinké!
Keď sa Ježiš vracal z Betánie do Jeruzalema, vyhladol (Mk 11,12). „Vtom z diaľky zbadal figovník plný lístia. Šiel sa pozrieť, či na ňom niečo nenájde. Keď sa k nemu priblížil, okrem listov nenašiel nič, lebo nebol čas fíg.“ (v. 13) V texte je jasne povedané, že nebol čas fíg, ale konkrétne tento strom vyzeral, akoby mal plody. Niekedy sa totiž spolu s listami objavila aj skorá úroda fíg. Zrazu sa z trpezlivého a vľúdneho Ježiša priamo pred našimi očami stane zákerný a drsný chlapík * a prednesie znepokojujúce slová: „Nech z teba už nikto nikdy viac neje ovocie!“ (v. 14) Ježiš sa zdá byť iracionálne nahnevaný. V skutočnosti však využil figovník bez plodov ako podobenstvo, ktorým chcel učeníkov niečo dôležité naučiť. V prorockých výrokoch figovník predstavuje izraelský národ. Keď nenapĺňal svoju úlohu predstavovať Boha iným národom, pripodobnil ho k uschnutému figovníku: „Ako vinič na púšti našiel som Izrael, ako na skorú figu na figovníku v jej prvom čase hľadel som na jeho otcov jeho korene vyschli, už neprinesú ovocie.“ (Oz 9,10.16) Prekliatie figovníka bez plodov bolo „dramatickým stvárnením“ podobenstva o odsúdení zbytočnosti a pokrytectva celého systému. Následne Ježiš očistil chrám (Mk 11,15– 18) a odsúdil, čo z neho ľudia urobili. Keď sa nasledujúci deň vracajú rovnakou cestou, Peter hovorí: „Rabbi, pozri! Figovník, ktorý si preklial, vyschol.“ (v. 21) Tým je podobenstvo zavŕšené. Z chrámu sa stal neplodný figovník, zbytočná inštitúcia. Týmto spôsobom Ježiš dáva najavo, že nebude tolerovať exkluzivitu, náboženskú pýchu a pokrytectvo medzi svojím ľudom.

* Mark Galli použil tento slovný zvrat ako titul svojej knihy, ktorá hovorí o neľahkých pasážach v texte Markovho evanjelia.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi