Keď prišli tí, čo boli najatí o jedenástej hodine, dostali po denári.

Evanjelium podľa Matúša 20,9

Pred rokmi som ku koncu kalendárneho mesiaca nastúpila do nového zamestnania. Bola som za tú prácu veľmi vďačná, pretože ma napĺňala a považovala som ju za zmysluplnú. Veľmi ma prekvapilo, keď mi šéf oznámil, že dostanem plat za celý mesiac. Jeho štedrosť ma ohromila.
Prekvapujúce podobenstvo, ktoré zdôrazňuje Božiu bezhraničnú štedrosť, nájdeme iba u evanjelistu Matúša. Príbeh je zarámovaný dvoma Ježišovými výroky o tom, že „prví budú poslední a poslední prví“ (Mt 19,30; 20,16). Ako vysvetlenie Matúš zaznamenáva podobenstvo o robotníkoch na vinici. „Lebo nebeské kráľovstvo sa podobá hospodárovi, ktorý vyšiel na úsvite najať si robotníkov do vinice. Dohodol sa s robotníkmi za denár na deň a poslal ich do svojej vinice.“ (Mt 20,1.2) Potom sa vrátil znovu o deviatej ráno, na obed a ešte o tretej popoludní, aby najal viac robotníkov a zaviazal sa im zaplatiť „čo bude spravodlivé“ (v. 4). Nehovorí sa, prečo v priebehu dňa najímal ďalších a ďalších robotníkov, ale počas zberu nešlo o nič neobvyklé. Prekvapivé je však to, že hospodár vyšiel znovu o piatej popoludní, keď ostávala už len jedna hodina do konca práce. Postávajúcich robotníkov sa spýtal, prečo celý deň zaháľajú. Odpovedali mu, že si ich nikto nenajal (v. 7). Je možné, že išlo o najmenej schopných pracovníkov, no on ich aj tak najal. Mojžišov zákon požadoval, aby bola mzda robotníkom vyplatená na konci každého dňa (Dt 24,14.15). Podobenstvo pokračuje šokujúco. Pán vinice začal vyplácať mzdu a ako prvú nechal zavolať poslednú skupinu. Zaplatil im plnú mzdu! (Mt 20,9) Všetci dostali jeden denár, aj keď pracovali len jednu hodinu! Dokážete si predstaviť, ako sa museli radovať? Cítite sa vy sami ako menej hodnotní či odmietnutí alebo niekoho takého poznáte? Boh vás pozýva do svojho kráľovstva. Ešte nie je neskoro. Všetci môžeme prijať Božiu veľkorysú ponuku záchrany. „Nie sme zachránení menej či viac“ * – večný život je pre všetkých, ktorí ho prijmú.

* France, Richard Thomas. Gospel of Matthew. New International Commentary on the New Testament edition, Grand Rapids, MI: Eerdmans, 2007, s. 751.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi