Zákon bol totiž daný skrze Mojžiša, no milosť a pravda prišli skrze Ježiša krista.

Evanjelium podľa Jána 1,17

Jeden zaujímavý článok od Dr. S. van Rooyena, ktorý hovorí o trvalej zmluve Boha s ľudským pokolením, sa zaoberá kontinuitou a diskontinuitou vývojových štádií zmluvy. Veta, ktorú vo svojej úvahe použil, sa mi vryla do pamäti a pomáha mi lepšie problematike porozumieť: „Dub je v žaludi a žaluď v dube, pritom však strom nie je žaluďom.“ Domnievam sa, že toto poňatie mal Ján na mysli na začiatku svojho evanjelia.
Po pozoruhodnom odhalení: „To Slovo sa stalo telom a prebývalo medzi nami a my sme videli jeho slávu, slávu, akú má od Otca jednorodený Syn, plný milosti a pravdy.“ (Jn 1,14), evanjelista ďalej vysvetľuje, čo táto posledná veta znamená. „Z jeho plnosti sme my všetci prijali, a to milosť za milosťou.“ (v. 16) Milosť je stála a nikdy sa nekončí, milosť strieda ďalšiu milosť. Ako olej a múka, ktoré vdove nikdy nemali dôjsť. V texte nasleduje verš, v ktorom sa hovorí o vývojovej povahe zasľúbenia milosti: „Zákon bol totiž daný skrze Mojžiša, no milosť a pravda prišli skrze Ježiša Krista.“ (Jn 1,17) To neznamená, že by v Starej zmluve neexistovala milosť, pretože celý obetný systém poukazoval na Vykupiteľa. Sám Boh vydal Zákon zosobňujúci jeho charakter, ktorým vždy bola láska (Ex 34,6; Ž 86,15). Ježiš predstavuje pravé a dokonalé zjavenie Božej milosti, ktoré prevyšuje Mojžiša a prorokov (Heb 1,1–3). Ján zdôrazňuje rozšírenie, expanziu starého s plnosťou nového: nové víno je lepšie ako voda slúžiaca k očisťovaniu (Jn 2,10); nové zrodenie, ktoré sa nevzťahuje k rodovému pôvodu, je potrebné pre vstup do Božieho kráľovstva (Jn 3,3–5); voda života je kľúčovejšia než voda z Jakubovej studne (Jn 4,13.14) … U Jána 1,17 je prvýkrát označené Slovo ako Ježiš Kristus. Je plným zosobnením milosti. Skrze neho sme dostali nezaslúženú milosť a vďaka jeho milosti máme istotu spasenia – sme obdarovaní milosťou za milosťou. Hovorme o nej!

* Smuts van Rooyen, „The Covenants: A Developmental Approach,“ Ministry Magazine, February 2004, https://www.ministrymagazine.org/archive/2004/02/the-covenants-a-developmental-approach. html.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi