… utláčaných prepustiť a vyhlásiť milostivý rok Pána.

Evanjelium podľa Lukáša 4,18.19

Zúčastnila som sa teologickej konferencie vo Filadelfii v štáte Pensylvánia a jedno som si pri tej príležitosti nemohla nechať ujsť. Moje kroky mierili k miestu, ktoré som musela vidieť. To miesto bolo len pár blokov od hotela, kde som bola ubytovaná. Konečne uvidím to, o čom som roky počúvala a dokonca aj učila. Môj srdcový tep trochu presahoval normálne hodnoty, ale nebolo to spôsobené chôdzou. Tešila som sa, že uvidím Zvon slobody (Liberty Bell). No vysvetlím vám to pekne poporiadku.
Keď som sa zaoberala Ježišovou verejnou kázňou zaznamenanou u Lukáša v 4. kapitole a textom u Izaiáša 61,1.2, ktorý pri tejto príležitosti čítal, zistila som, že citát z Izaiáša odkazuje na leto milosti (Lv 25,8–55). Pánov milostivý rok bolo vyhlásený raz za päťdesiat rokov. Všetci otroci boli vtedy prepustení na slobodu, všetky dlhy boli odpustené a všetok majetok vrátený pôvodným majiteľom. Počas onej soboty v Nazarete Ježiš vyhlásil, že napĺňa svoju úlohu skutočnej milosti a ohlasuje takéto leto milosti. On bol prostredníkom, skrze ktorého chudobní, zajatí, slepí a utláčaní mali dostať dobrú správu, prepustenie a slobodu. Keď vznikli Spojené štáty americké, snom zakladateľov bolo vytvoriť krajinu slobodných ľudí. Čítala som, že text zapísaný v knihe Levitikus 25,10 je vyrytý na Zvone slobody ako memento: „Vyhlásime v krajine slobodu všetkým jej obyvateľom.“ („Proclaim liberty throughout all the land unto all the inhabitans thereof.“) Preto má názov Zvon slobody. Nemohla som sa dočkať, až to uvidím na vlastné oči. Stála som tam a skúmala každý centimeter tohto úžasného zvonu. Naozaj tam stálo: „Lev. XXV: X.“ Sloboda pre všetkých bola túžbou, sľubom i nádejou.
Ak nesieš bremeno viny a hanby minulosti, zastav sa a prij-mi Kristovu slobodu! Bremená nás paralyzujú a prekážajú nám viesť život k Božej oslave. Preto ich Ježiš dal na kríž, aby sme mohli žiť život v plnosti! Si len krôčik od slobody. Pánov milostivý rok skrze Ježiša Krista je tu pre nás, aj keď si to nezaslúžime. Prijmi ho. Vďaka Kristovi sme slobodní.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi